Αλλαγή δεδομένων για το Μάτι, με "μπλόκο" στην εισαγγελική έρευνα

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης. Το πόρισμα δεν είναι έτοιμο και θα χρειαστούν μήνες για να συνταχθεί

 

Αλλάζουν τα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την απόδοση ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές λίγο πριν την κλήση ως υπόπτων στελεχών των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της για την “Καθημερινή” η Ιωάννα Μάνδρου, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η ξαφνική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Ειδικότερα,  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της, ζητά να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, πριν η Εισαγγελία καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα για τους υπεύθυνους της βιβλικής καταστροφής.

Και ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος επόπτευε και μετείχε προσωπικά των ερευνών, παρέλαβε χθες το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα – πυραγού – περί τις εκατό σελίδες- βρισκόταν στο τέλος της έρευνας και στο στάδιο να αποστείλει κλίσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η παραγγελία της Εισαγγελέως δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η ολοκλήρωση της θητείας του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών 

Παράλληλα, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ, στο τέλος του μήνα, δηλαδή σε μία εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ζαγοραίος ολοκληρώνει τη θητεία του – εξελέγη ήδη ο αντικαταστάτης του- και ενώ όλα έδειχναν, ότι θα παρέμενε στη θέση του για να ολοκληρωθεί η έρευνα και να μην χρονοτριβήσει, εντούτοις ο ίδιος δεν έχει λάβει εντολή παραμονής και  όπως φαίνεται, η έρευνα θα συνεχιστεί από τους δύο νέους αντεισαγγελείς που τον βοηθούσαν τελευταία (Ν. Φιστόπουλος και Κ.Σπυρόπουλος).

Σε εξηγήσεις δύο στελέχη της Πυροσβεστική

Βεβαίως στο πλαίσιο των ερευνών ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι σε εξηγήσεις δύο στελέχη της Πυροσβεστικής για την παροχή ψευδών στοιχείων σχετικά με την φονική πυρκαγιά και έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία.

Χρονικές καθυστερήσεις στην στην κλήση των υπόπτων

Οι εξελίξεις αυτές, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, δημιουργούν νέα δεδομένα στην έρευνα για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι και σε κάθε περίπτωση προκαλούν τουλάχιστον χρονικές καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία εθνική τραγωδία, όπου οι συγγενείς των θυμάτων και οι εκατοντάδες κατεστραμμένοι ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης