Το σπίτι και το άγαλμα του Βενιζέλου στα «χρυσαφικά»-ενέχυρο που παραχωρούνται στους δανειστές

Το σπίτι που διέμενε ο επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος στη Χαλέπα Χανίων και η πλατεία με το αδριάντα του είναι μεταξύ των ακινήτων που παραχωρεί η κυβέρνηση ως ενέχειρο στους δανειστές, μέσω του Υπερταμείου που σύστησε για το σκοπό αυτό.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια – συνέχεια της απερίσκεπτης “αστοχίας” που παραδέχτηκε το υπουργείο στην εκχώρηση …αρχαιολογικών χώρων – περιγράφεται με ακρίβεια στο σχετικό ΦΕΚ παραχώρησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο Υπερταμείο, ως εγγύηση για το δανεισμό της χώρας. Η δημιουργία του Υπερταμείου είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και υποθηκεύει τα ¨ασημικά” της Ελλάδας για 100 χρόνια στους δανειστές της.

Συγκεκριμένα ο κωδικός 501505123011 του παραχωρητηρίου αντιστοιχεί στην κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Επίσης ο κωδικός 501503706001 αντιστοιχεί στην πλατεία Δικαστηρίων Χανίων όπυ βρίσκεται και ο ανδριάντας του μεγάλου πολιτικού ανδρός.

Στις 84 σελίδες του ΦΕΚ 2317 δημοσιεύονται 10.119 κωδικοί ακινήτων (από το Κτηματολόγιο) 511.357.451 τ.μ. Με δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ. Που παραχωρούνται στο Υπερταμείο. Ανάμεσά τους, αρχαιολογικοί χώροι, δημόσιες πλατείες και ζωτικοί χώροι των τοπικών κοινωνιών που προορίζονται για σχολεία και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Το όλο ζήτημα των παραχωρήσεων αυτών των δημόσιων χώρων αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

Το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα.σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο

πηγή: www.economico.gr