Περιμένοντας νέες αποφυλακίσεις κακοποιών, στο έλεος 90 συμμοριών οι πολίτες!

Συλλαμβάνονται, αποφυλακίζονται και επιστρέφουν στην… δράση! Με το έγκλημα να ανακυκλώνεται, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών οξύνεται συνεχώς.Αυτήν την στιγμή η Αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με περίπου 90 συμμορίες ελλήνων (ορισμένοι από αυτούς Ρομά), γεωργιανών, αλβανών ποινικών, αλλά και από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που σκορπούν τον τρόμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ (υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος), η φονική ληστεία στου Φιλοπάππου, προ ενός μηνός, του 25χρονου που σπούδαζε στη Σκωτία από μια συμμορία αλλοδαπών (από Ασία και Αφρική), η ανεξιχνίαστη δολοφονία του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, όπως και δεκάδες επιθέσεις που σημειώνονται καθημερινά κατά ανυποψίαστων ανθρώπων – οι περισσότερες από τις οποίες δεν δημοσιοποιούνται – προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Αποφυλακίσεις

Πολλά από τα μέλη αυτών των συμμοριών έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 2-3 φορές, όμως έπειτα από μια πάροδο κατά μέσο όρο 2-6 ετών αφήνονται ελεύθεροι και αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν στην εγκληματική δράση. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω παρέλευσης του 18μηνου έχουν αφεθεί ελεύθερα, προ μερικών εβδομάδων, όλα τα μέλη της «μαφίας των Ρομά» (αρχικά είχαν συλληφθεί 41 άτομα) που είχε εξαρθρωθεί τον Νοέμβριο του 2016 και είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.500 επιδρομές (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες σε σπίτια)! Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι η ΕΛ.ΑΣ., που παρακολουθεί τα «αποφυλακιστήρια» κακοποιών, περιμένει τη σταδιακή αποφυλάκιση των μελών 38 γεωργιανών και αλβανικών συμμοριών που εισέβαλλαν σε σπίτια και λήστευαν – με πολλές περιπτώσεις βασανισμού ή και θανάτου των θυμάτων τους – και 18 μεικτών ομάδων Ελλήνων (κυρίως Ρομά) που προχωρούσαν σε παρόμοιες ληστρικές επιθέσεις.

Μια από αυτές τις συμμορίες οδήγησε και στον θάνατο του 25χρονου σπουδαστή, στου Φιλοπάππου, τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο από δράστες που είχαν συλληφθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την ΕΛ.ΑΣ. κι είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

«Κλεφτοτουρισμός»

Ακόμη σε μάστιγα για το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται ο επονομαζόμενος «κλεφτοτουρισμός» με θύματα κυρίως τουρίστες. Περίπου 150 έως 200 ποινικοί, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, καταφθάνουν στην Αθήνα με φθηνές αεροπορικές πτήσεις, διαμένουν για 5-6 ημέρες σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και αρχίζουν τις επιθέσεις κατά περαστικών στην περιοχή της Ακρόπολης, στην οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο κ.λπ.

Κι ύστερα επιστρέφουν στην πατρίδα τους με λεία που μπορεί να ξεπερνά τα 5.000, ακόμη και τα 15.000 ευρώ.
Από τις ληστρικές επιδρομές στα σπίτια, σε ποσοστό 25-40% υπολογίζεται ότι δράστες είναι μέλη της «γεωργιανής μαφίας» που έχει πολλά παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια εξαρθρώθηκαν τουλάχιστον 20 συμμορίες Γεωργιανών – οι πέντε από αυτές χρησιμοποιούσαν και την απειλή του «σιδερώματος» των θυμάτων τους – που θεωρείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις κακοποιούν μέχρι θανάτου.
Σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις άτομα αυτής της εθνικότητας, στη διάρκεια ληστειών στο Χαλάνδρι, στην Κυψέλη, στη Φιλοθέη, στον Αγιο Παντελεήμονα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννινα και αλλού, σκότωσαν τα θύματά τους. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση των ελληνικών υπηρεσιών, υπάρχουν τρεις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της «γεωργιανής μαφίας». Πρόκειται για το «γκρουπ της Τιφλίδας» με αρχηγό τον περιβόητο ρώσο μαφιόζο Ζαχαρία Καλάσοφ, το «γκρουπ του Κουταΐσι» (περιοχή της Γεωργίας) που κατευθύνεται από τον άλλον αρχιμαφιόζο Ταριέλ Ονάνι.

«Γκρουπ των Μεγκρέλιαν»

Επιπλέον έχει δημιουργηθεί και το «γκρουπ των Μεγκρέλιαν» με βάση στην περιοχή Σαμεγκρέλο της ίδιας χώρας. Τα μέλη της «γεωργιανής μαφίας» αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, προχωρούν σε νέες στρατολογήσεις ατόμων με αυστηρά κριτήρια, προκειμένου οι εγκληματικές οργανώσεις να μείνουν στεγανοποιημένες. Ενα από τα πλέον σημαντικά έγγραφα που περιγράφει τη δράση των κακοποιών είναι αυτό που συντάχθηκε στις 22 Μαΐου για τη δράση τμήματος (με 21 μέλη ηλικίας 29-64 ετών) της «γεωργιανής μαφίας» στην Ελλάδα που είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 70 επιδρομές σε σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική.

«Κλειδί» οι οικιακές βοηθοί

Οπως σημειώνεται, «πληροφορίες αντλούσαν από γυναίκες γεωργιανής καταγωγής, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες έδιναν πληροφορίες για ύπαρξη χρημάτων και τιμαλφών. Ακόμα προμήθευαν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) των σπιτιών όπου εργάζονταν. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πληροφορίες δεν αφορούσαν πάντα τις οικίες στις οποίες εργάζονταν, αλλά και γειτονικές, με συνήθεις αναφορές στον αριθμό των ενοίκων, στις ώρες απουσίας τους, στον αριθμό του σταθερού τους τηλεφώνου και σε άλλα στοιχεία ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη διάπραξη των κλοπών.
Στις κατοικίες εισέρχονταν προσποιούμενοι διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων, κηπουρούς, τεχνίτες ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Με τους διαρρήκτες ν» αφήνουν διάφορα «σημάδια» για ν» αντιλαμβάνονται αν κάποιος ένοικος είναι σπίτι του, είτε με χαλάκια εισόδου ανεβασμένα, αλλά και μέχρι και σακούλες σκουπιδιών που πετούν σε κήπους και μπαλκόνια.

Τα «άβατα».

Ακόμη η Αστυνομία έχει θέσει στο στόχαστρο μέλη 20 συμμοριών Ρομά, Ρωσοποντίων, Αλβανών και άλλων που έχουν «βάση» στη Δυτική Αθήνα, προχωρούν σε ληστρικές εφορμήσεις σε όλη την Αττική κι ύστερα επιστρέφουν στα «άβατα» στις Αχαρνές, στο Ζεφύρι κι αλλού.
Τέλος, η Αστυνομία παρακολουθεί διαρκώς τη λίστα 150-200 αλβανών ποινικών μελών διαφόρων συμμοριών που προχωρούν σε ληστρικές επιθέσεις κι επιστρέφουν στην γειτονική χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι κι ύποπτοι για τη δολοφονία του 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά.

 

Προτεινόμενα για εσάς