«Τα παιδιά κακοποιούνται και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Πάρτε τα τώρα από την Μόρια»

Παιδιά και γυναίκες είναι τα αθώα θύματα των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας. Την ίδια στιγμή την τραγική, στα ελληνικά hotspots. κατάσταση, έρχονται να συμπληρώσουν οι συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις των κατοίκων, στις περιοχές που φιλοξενούνται οι συγκεκριμένες δομές. Τελευταία εξέλιξη, είναι η πρωτοβουλία του δημάρχου, στο Βαθύ της Σάμου, να συγκεντρώσει υπογραφές ώστε να κλείσει το Κέντρο του νησιού.

Εντωμεταξύ, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει η περιγραφή των συνθηκών που επικρατεί στην Μυτιλήνη από τον υπεύθυνο προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολο  Βεΐζης  σε ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις.

Καμία ασφάλεια

«Συστηματικά καταγράφουμε παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, παιδιά που έχουν βιαστεί. Τα παιδιά είναι το 1/3 του πληθυσμού, Ο πληθυσμός παιδιών και γυναικών είναι πάνω από 50%. Ένας καταυλισμός που έχει φτιαχτεί για άνδρες, δεν έχει την ασφάλεια που πρέπει ούτε για τα παιδιά ούτε για τις γυναίκες. Οι γυναίκες ζητούν πάνες για να μη βγουν το βράδυ να πάνε τουαλέτα γιατί φοβούνται. Οι καταστάσεις που έχουμε καταγράψει στη Μόρια είναι πρωτόγνωρες και για εμάς. Η έκκλησή μας είναι μία έκκληση έκτακτης ανάγκης και περιμένουμε από την Ε.Ε και τα κράτη- μέλη να το διαχειριστούν ως μία έκτακτη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βεΐζης.

«Όταν μιλάμε για μία τουαλέτα για 70 ανθρώπους, όταν μιλάμε για ανθρώπους που περιμένουν τρεις ώρες για να πάρουν το συσσίτιο, όταν μιλάμε για έναν χώρο που θα έπρεπε να έχει ο καθένας 3,5 τετραγωνικά στον καταυλισμό,όταν εννιά χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ένα χώρο που είναι για δύο χιλιάδες, μιλάμε για μία κατάσταση που έχει ξεπεράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τα όρια», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση»

Παράλληλα, ο κ. Βεΐζης εκτίμησε ότι «δεν υπήρχε ποτέ η πολιτική βούληση και η διάθεση να φτιαχτούν οι συνθήκες υποδοχής για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται και να έχουν ένα μίνιμουμ συνθηκών. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν τα μίνιμουμ όσον αφορά τη στέγη, τη σίτιση και το νερό που θα έπρεπε να έχει ένας πρόσφυγας σε μία εμπόλεμη ζώνη, σε μία φυσική καταστροφή. Η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ήθελε να εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά και να λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να μην έρχονται».

«Απέτυχε η Ευρώπη»

«Υπάρχει αδιαφορία στο να δοθεί μία λύση στη διαχείριση των ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για τις αυξημένες ροές ούτε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει τη σωστή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι απαράδεκτο σε μία ειρηνική χώρα στην Ευρώπη, να κάνουμε έκκληση να φύγουν τα παιδιά, οι ευάλωτοι και οι ασθενείς από τη Λέσβο», τόνισε ο διευθυντής προγραμμάτων της ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα».