Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι σε νησιά και λιμάνια - Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Ο αρνητικός αντίκτυπος στη διεθνή κοινή γνώμη από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ ήταν αναμενόμενος, καθώς μεταξύ των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών στα λιμάνια και τα νησιά περιλαμβάνονται και πολλοί ξένοι ταξιδιώτες. 180.000 τουρίστες παραμένουν αναγκαστικά στα νησιά όσο τα πλοία βρίσκονται καθηλωμένα στα λιμάνια.

Η βρετανική εφημερίδα Independent θέτει ζήτημα αποζημιώσεων των ξένων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Τα πλοία βρίσκονται δεμένα στα λιμάνια από τα ξημερώματα της Δευτέρας (06:00) και θα παραμείνουν ως τα ξημερώματα της Τετάρτης(06:00), ενώ η ΠΝΟ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασής της, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους Ακτοοπλόους. Είχε προηγηθεί 24ωρη απεργία που έληγε τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ σήμερα αναμένεται νέα απόφαση της ΠΝΟ.

Η Ομοσπονδία των ναυτεργατών ζητά υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις της τάξης του 5%, απορρίπτοντας την πρόταση των Ακτοοπόλων για αύξηση 2% από 1η Ιανουαρίου του 2018 και μέχρι το τέλος του 2019.

Η τη συνεχιζόμενη απεργία δημιουργεί προβλήματα, μπλοκάροντας τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των τουριστών και δυσχεραίνει την τροφοδοσία των νησιών, σε μια εποχή που υπάρχει ακόμη αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης όσοι δεν πρόλαβαν να επισπεύσουν την επιστροφή τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, ενώ όσοι είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή γι’ αυτά θα παραμείνουν καθηλωμένοι στα λιμάνια.

Τη Δευτέρα γίνονταν το αδιαχώρητο στα λιμάνια, καθώς, λόγω της απεργίας, πολλοί επίσπευσαν την προγραμματισμένη επιστροφή ή την αναχώρησή τους.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων με στελέχη της Ένωσης Ακτοοπλόων,τους Ακτοοπλόους, που απέβη άκαρπη.

Η πρόταση των ακτοοπλόων για αύξηση 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019 δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζήτησε αυξήσεις της τάξης του 5%.

Παράλληλα προτάσσουν και μια σειρά άλλα αιτήματα όπως:

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα
– Αναστολή του άρθρου που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας
– Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας
– Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τις κατηγορίες πλοίων για το 2018
– Εξασφάλιση καταβολής των δεδουλευμένων από όσους εφοπλιστές χρωστούν μισθούς σε ναυτεργάτες

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

«Η απόφαση για την πραγματοποίησης της απεργίας, θα δημιουργήσει προβλήματα στο ταξιδιωτικό κοινό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επβατηγού Ναυτιλίας).

«Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτές τις καταστάσεις είναι η ίδια η εργοδοσία, η οποία με την αθέμιτη τακτική κωλυσιεργία της, που ακολούθησε και ακολουθεί, και εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές της θέσεις αρνούμενη να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμάται η σημασία και των λοιπών εκκρεμούντων αιτημάτων του κλάδου μας, έσπρωξε στην κυριολεξία στη λήψη της απόφασης για κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης», επισημαίνει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η ΠΝΟ.

Στην απεργία της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.).

Τροποποιήσεις και αλλαγές δρομολογίων

Όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της απεργίας της ΠΝΟ έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις και αλλαγές των δρομολογίων.

Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.