Ούτε επιστροφή ούτε αναχώρηση απ'τα λιμάνια - Νέα 24ωρη απεργία από Τρίτη

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ, όπως είχε προειδοποιήσει, αποφασίζοντας την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για Τρίτη και Τετάρτη.

Αν και οι Ακτοοπλόοι επανήλθαν με νέα πρόταση για αυξήσεις 2%, η ΠΝΟ την απέρριψε, εμμένοντας στο αίτημά της για αυξήσεις 5%.

Έτσι, μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης όσοι δεν πρόλαβαν να επισπεύσουν την επιστροφή τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, ενώ όσοι είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή γι’ αυτά θα παραμείνουν καθηλωμένοι στα λιμάνια.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της ΠΝΟ για την 24ωρης απεργία που λήγει τα ξημερώματα της Τρίτης, με αίτημα των ναυτικών την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.

Χθες γίνονταν το αδιαχώρητο στα λιμάνια, καθώς, λόγω της απεργίας, πολλοί επίσπευσαν την προγραμματισμένη επιστροφή ή την αναχώρησή τους.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων με στελέχη της Ένωσης Ακτοοπλόων,τους Ακτοοπλόους, που απέβη άκαρπη.

Η πρόταση των ακτοοπλόων για αύξηση 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019 δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζήτησε αυξήσεις της τάξης του 5%.

Παράλληλα προτάσσουν και μια σειρά άλλα αιτήματα όπως:

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα
– Αναστολή του άρθρου που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας
– Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας
– Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τις κατηγορίες πλοίων για το 2018
– Εξασφάλιση καταβολής των δεδουλευμένων από όσους εφοπλιστές χρωστούν μισθούς σε ναυτεργάτες

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

«Η απόφαση για την πραγματοποίησης της απεργίας, θα δημιουργήσει προβλήματα στο ταξιδιωτικό κοινό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επβατηγού Ναυτιλίας).

«Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτές τις καταστάσεις είναι η ίδια η εργοδοσία, η οποία με την αθέμιτη τακτική κωλυσιεργία της, που ακολούθησε και ακολουθεί, και εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές της θέσεις αρνούμενη να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμάται η σημασία και των λοιπών εκκρεμούντων αιτημάτων του κλάδου μας, έσπρωξε στην κυριολεξία στη λήψη της απόφασης για κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης», επισημαίνει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η ΠΝΟ.

Στην απεργία της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.).

Τροποποιήσεις και αλλαγές δρομολογίων

Όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της απεργίας της ΠΝΟ έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις και αλλαγές των δρομολογίων.

Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.