Σε στενό "κλοιό" ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - "Καυτή" υποδοχή από συνδικάτα, συνταξιούχους, μακεδονικές ενώσεις

Με την αντίδραση της κοινωνίας θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Τον Πρωθυπουργό θα υποδεχθούν με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κοινωνικές ομάδες, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκιά τους για την κυβερνητική πολιτική. Συνταξιούχοι, άνεργοι και εργαζόμενοι οργανώνουν τη συλλογική διαμαρτυρία τους για τα δυσμενή γι αυτούς μέτρα και αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Σ αυτούς προστίθενται και χιλιάδες Μακεδόνες που θα εκδηλώσουν για μια ακόμη φορά την εναντίωσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

«Σφιχτός» ο κλοιός για την προστασία του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις συγκεντρώσεις, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα 3.600 αστυνομικοί, ποσοστό περίπου 15% αυξημένο σε σχέση με πέρσι. Στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πως το γεγονός ότι φέτος είναι «τιμώμενη» η χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ένας παράγοντας «ανησυχίας και φόβου για έκτροπα». Φυσικά, πηγές του Αρχηγείου της Κατεχάκη δεν μπορούν να παραβλέψουν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία για τη Μακεδονία. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές – υπό τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλο– αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους. Την ίδια ώρα, οι συσκέψεις στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης για την προστασία του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής κουστωδίας είναι απανωτές. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει παράλληλα να διαχειριστεί και τους Αμερικανούς αξιωματούχους που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ. Και όλοι γνωρίζουν πόσο αυστηρά μέτρα ασφάλειας απαιτούν οι ΗΠΑ. Ήδη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει νοικιάσει εκατοντάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία περιμετρικά της Θεσσαλονίκης για τους αστυνομικούς.

Η αναταραχή καλά κρατεί

Παράλληλα με τα συλλαλητήρια για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», στις 8 Σεπτεμβρίου προετοιμάζονται για το δικό τους «κλασικό» συλλαλητήριο τα εργατικά συνδικάτα εν όψει ΔΕΘ. Πριν από την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα του Σαββάτου, την οποία διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 18:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, θα προηγηθεί ένα τριήμερο δράσεων. Την ίδια μέρα προγραμματίζονται και τουλάχιστον άλλες τρεις συγκεντρώσεις. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο, στις 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους, και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, στις 18.00, θα γίνει συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας, μαζί και κάποιων πρωτοβάθμιων συνδικάτων. Τέλος, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία. Να σημειωθεί ότι στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου από τον Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία. Μία ώρα αργότερα, οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία καλούν τους πολίτες σε συλλαλητήριο στο χώρο μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».