Σεισμός στην Καρδίτσα: Καταστροφές σε σπίτια και κατολισθήσεις - Μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ (εικόνες & βίντεο)

Μετασεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε στις 11:36 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον ίδιο εστιακό χώρο, που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ στις 10:12, στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας.

Ο μετασεισμός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός, αναστάτωσε ξανά τους κατοίκους, ενώ εξελίσσεται ο απολογισμός των ζημιών που προκάλεσε η πρωινή σεισμική δόνηση.

Ο αρχικός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που έγινε στις 10.12 και έγινε αισθητός σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα αφήνει πίσω καταστροφές αλλά ευτυχώς κανέναν τραυματία. Ο σεισμός αρχικά είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ αλλά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναθεωρήθηκε σε 4,9 Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρό του εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων σε ορεινά χωριά στην λίμνη Πλαστήρα.

Οι κάτοικοι σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, όπου ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, ενώ ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βέροια, Τρίκαλα, Λαμία, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Κεφαλονιά.

Σε δρόμους της Θεσσαλίας βλέπουμε ζημιές σε αυτοκίνητα από τις κατολισθήσεις αλλά και ρωγμές σε σπίτια. Πολλά καταστήματα που ήταν ανοιχτά στην ευρύτερη περιοχή, είδαν τα προϊόντα τους να πέφτουν από ράφια και ψυγεία. Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως από Τρίκαλα και Καρδίτσα δείχνουν τις πρώτες εικόνες καταστροφής.




Βίντεο από τις κατολισθήσεις περίπου μισό χιλιόμετρο έξω από το χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα) ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στο βίντεο, λόγω των κατολισθήσεων δεν είναι εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα στο σημείο. Για το λόγο αυτό, ζητά την άμεση επέμβαση των αρχών.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την εξέλιξη του φαινομένου

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου και δεν προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Ευθύμιο Λέκκα το επίκεντρο εντοπίζεται στη Λίμνη Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας. Όπως είπε κουνήθηκε ο μισός κορμός της Ελλάδας.

 

Πηγή: trikalaola.gr