«Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;» - Οι διάλογοι-αλαλούμ των αστυνομικών την ώρα της φωτιάς στο Μάτι

Το απόλυτο χάος και την έλλειψη συντονισμού που επικράτησε την ώρα που η φωτιά κύκλωνε το Μάτι αποκαλύπτουν οι διάλογοι των ανδρών της αστυνομίας που βρέθηκαν στο σημείο.

Εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν ότι πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία κινδύνευε για να μην υπάρξουν θύματα.

Η αστυνομία και η Πυροσβεστική διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας και κατηύθυναν τα οχήματα αλλού, αλλά αυτό ήταν μοιραίο, καθώς οι οδηγοί κατευθύνονταν προς το μέτωπο της φωτιάς στο Μάτι, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 18:12 η φωτιά φτάνει στη λεωφόρο Μαραθώνος και δίδεται εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας. Ένα λεπτό αργότερα ο επικεφαλής της Τροχαίας μέσω ασυρμάτου δίνει την εξής εντολή σε ένα περιπολικό και μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ:

18:13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη» διατάσσει μέσω ασυρμάτου τους δύο υφισταμένους του ο διοικητής της Τροχαίας. Εκείνοι απαντούν: «Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;».

Πέντε λεπτά αργότερα η φωτιά έχει περάσει τη Μαραθώνος κι έχει φτάσει στην Κυανή Ακτή. Ο διάλογος μέσω ασυρμάτου είναι ο εξής:

18:18: “Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει”.

Οι φλόγες έχουν φτάσει ως την παραλία, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να κόψει τη φωτιά στη Μαραθώνος, κι έτσι οι επικεφαλής δίνουν νέα εντολή:

18:29: “Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη”…

Είναι όμως αργά… κάποια αυτοκίνητα λόγο της διακοπής κυκλοφορίας στη Μαραθώνος έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη μοιραία διαδρομή, την ώρα που ο κόσμος τρέχει να σωθεί από τις ανεξέλεγκτες φλόγες.

Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται:

18:29: “Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα”.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακούγεται από τον ασύρματο ότι ένα περιπολικό έχει εγκλωβιστεί στις φλόγες.

18:35: “Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.

Είναι η στιγμή που όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι η φωτιά έχει κυκλώσει το Μάτι και έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Δεκάδες αυτοκίνητα είναι εγκλωβισμένα και ακινητοποιημένα στους στενούς δρόμους της περιοχής… εκατοντάδες κόσμου τα παρατάνε και τρέχουν να σωθούν, δεκάδες καίγονται από τη φωτιά.