Έκθεση Europol: Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στις επιθέσεις αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων

Την πρωτιά στις επιθέσεις αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Europol για το 2017.

«Οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. της Europol.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα αναφέρεται πως η Ελλάδα, καθώς και -λιγότερο- η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας, αφού υπογραμμίζει ότι οι σχετικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν σε Γερμανία και τη Γαλλία σχετίζονταν με αναρχικούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το 2017, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς στην ΕΕ ανήλθαν σε 24 αντί 27 το 2016. Οκτώ κρούσματα καταγράφηκαν στην Ελλάδα, επτά στην Ιταλία και επτά στην Ισπανία.

Για παράδειγμα Έλληνες αναρχικοί βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017.

Επίσης, «η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Στην έκθεση αναφέρεται πως από τις 8 επιθέσεις το 2017, έξι έγιναν με χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και δύο με τη χρήση όπλων, ενώ συνολικά 12 άτομα συνελήφθησαν για κατηγορίες που σχετίζονται με τις επιθέσεις αυτές.

In.gr