Υπόθεση υποκλοπών: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος του Τσαλικίδη

Σε δολοφονική ενέργεια και όχι σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό, λίγους μήνες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις παρακολουθήσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στελεχών της κυβέρνησής του.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής ερευνάς του εισαγγελέα Γρήγορη Πεπονή στην τρίτη κατά σειρά προσπάθειά της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση.

Οι δυο προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για αυτοκτονία, ενώ το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ αποφάνθηκε διαφορετικά ανοίγοντας εκ νέου το φάκελλο. Κι αυτό γιατί το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, καθως προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Έτσι η έρευνα που ξεκίνησε με αυτή την αφετηρία τον Νοέμβριο του 2017, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Για την υπόθεση του 39χρονου είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κύρια έρευνα. Και οι δύο κατέληξαν στο αρχείο, δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.