Τουρκία για τους "οκτώ": Νομίζαμε ότι ο λόγος του Τσίπρα είναι λόγος ανδρός

Την αναμενόμενη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών, αφού παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι «νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ στην Τουρκία. O Μποζντάγ χαρακτήρισε πραξικοπηματίες και τρομοκράτες τους οκτώ, λέγοντας ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες προστατεύουν τους τρομοκράτες. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να φροντίσει να επιστρέψουν στη χώρα, οι οκτώ.

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει πολλά πραξικοπήματα και θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους 8 πραξικοπηματίες», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ για να προσθέσει: «Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή».

Σημειώνεται ότι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εξέλιξη της απελευθέρωσης των υπολοίπων τεσσάρων ως «σκάνδαλο».

Η απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Όλοι θα παραμείνουν σε οίκημα στην Αττική, υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, υπό το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, καθώς κρίθηκε με το θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Συνεπώς, όταν η απόφαση καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα – κατ’ αρχήν στον συγκυβερνήτη- και θα μπορεί να ταξιδεύσει οπουδήποτε θελήσει στην Ευρώπη.

Ακολούθως, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους.