Ελληνικά αεροσκάφη θα κάνουν περιπολίες πάνω από το Μαυροβούνιο

Με το Μαυροβούνιο να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από τον Ιούνιο του 2017, χωρίς όμως να διαθέτει αεροσκάφη, ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας για την περιπολία του εναέριου χώρου του. Έτσι, Ελλάδα και Ιταλία αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο από τις 5 Ιουνίου.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης χωρών του ΝΑΤΟ, που μη διαθέτοντας επαρκή αεροπορία έχουν ζητήσει την κάλυψη του εναέριου χώρου τους. Μεταξύ αυτών είναι και η μικρή βαλκανική χώρα, που από την πλευρά της συνεισφέρει με στρατιώτες στο Αφγανιστάν και οικονομική βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας της ασιατικής χώρας.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, λοιπόν, Ιταλία και Ελλάδα θα βοηθήσουν το Μαυροβούνιο. Τα μαχητικά αεροσκάφη Ελλάδας και Ιταλίας θα εδρεύουν στις χώρες τους και θα απογειώνονται όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, κάθε χώρα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μαχητικά έτοιμα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε ετοιμότητα απογείωσης. Χώρες που δεν διαθέτουν αεροπορία, μπορούν να ζητήσουν πολυεθνική λύση για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μαυροβούνιο.

Πηγή: newsbeast.gr