Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η καλή λειτουργία αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων της Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου.
Τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων λειτουργίας του εγγειοβελτιωτικού έργου της Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου, συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Πλατανιά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Αποστόλης Ευθυμίου, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κωνσταντίνος Βήτας, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλη Μιχαλόπουλο, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννη Κρινή και τη Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλακαρνανίας Ειρήνη Καραθανάση.
Ο πρόεδρος του ανασυσταθέντος ΓΟΕΒ Αχελώου έθεσε σαν βασικής σημασίας ζήτημα την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, ενώ ζήτησε την άμεση και καλή συνεργασία με όλους τους ΤΟΕΒ της περιοχής αλλά και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να γίνει άμεση καταγραφή και αντιμετώπιση των τεχνικών και ηλεκτρομηχανολογικών προβλημάτων, τόσο των αρδευτικών όσο και των στραγγιστικών δικτύων των Οργανισμών.
Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί τους που αφορούν τόσο την τεχνική και ηλεκτρομηχανολογική λειτουργία των αρδευτικών και κυρίως των αποστραγγιστικών δικτύων τα οποία δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια των εδαφών, όσο και την οικονομική λειτουργία τους που έχει οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους (συντήρηση δικτύων, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ), λόγω κυρίως της αδυναμίας καταβολής των τελών από τα μέλη τους.
Η κυρία Σταρακά τόνισε: «Η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων για την καλύτερη και οικονομικότερη άρδευση των καλλιεργειών της Αιτωλοακαρνανίας, του κυριότερου παράγοντα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας όχι μόνο για την καταγραφή, αλλά και για την προώθηση άμεσων λύσεων στα προβλήματα των αρδευτικών και αποστραγγιστικών δικτύων ώστε με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα. Με τη βοήθεια της τεχνικής μας υπηρεσίας έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες επεμβάσεις αποκατάστασης της καλής λειτουργίας του εγγειοβελτιωτικού έργου της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε επικαιροποιήσεις μελετών και γενικά στην ωρίμανση φακέλων προτεινόμενων αρδευτικών έργων για την ένταξή τους στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία των Υπηρεσιών με ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας».
Με τη σειρά του ο κ. Πλατανιάς σημείωσε τη μεγάλη συμβολή που έχει το εγγειοβελτιωτικό έργο της Αιτωλοακαρνανίας, ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, στην αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας και αναφέρθηκε τόσο στις βραχυπρόθεσμες ενέργειες της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία των αρδευτικών δικτύων στην τρέχουσα αρδευτική περίοδο, όσο και μεσομακροπρόθεσμα με την ένταξη εγγειοβελτιωτικών έργων στο ΠΑΑ 2014-2020, τη διαχείριση και την υλοποίηση των οποίων θα αναλάβει εξολοκλήρου για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, επιλέξιμη δαπάνη για τα έργα αυτά θεωρείται και η τοποθέτηση καρτοκεφαλών στα αρδευτικά δίκτυα, ένα αίτημα που υποστηρίχθηκε από πολλούς προέδρους ΤΟΕΒ στη συνάντηση αυτή.