«Παραλύει» αύριο η Αθήνα - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι απεργούν

“Παραλύει” αύριο η Αθήνα, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Μεγάλη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, καθώς τα μέσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο.

Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην “Πανεθνική Ημέρα Δράσης'” και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αύριο (Τετάρτη).

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί τους.

Οι εργαζόμενοι στο τραμ θα συμμετέχουν αύριο με στάση εργασίας και ως εκ τούτου το τραμ θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο κανένα δρομολόγιο λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Επίσης, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Σήμερα αναμένονται αποφάσεις των Σωματείων Εργαζομένων σε μετρό και ηλεκτρικό για το αν και πως θα συμμετέχουν στην αυριανή απεργία.

Λόγω της αυριανής στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, από τις 10:00 έως τις 13:00, θα υπάρξουν και ακυρώσεις σε πτήσεις. Η AEGEAN και η Olympic Air μάλιστα με ανακοίνωσή τους αναγκάζονται να ακυρώσουν 6 σκέλη πτήσεων και να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων.

Δεμένα και τα πλοία

Επίσης, 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΠΝΟ για τις 30 Μαΐου. Έτσι, τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια όλη την ημέρα.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της Aegean και της Olympic Air την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

24ωρη απεργία και στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν και τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Απεργούν και οι καθηγητές

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη μέλη της ΟΛΜΕ, τα αιτήματα αφορούν «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τα αιτήματα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ:

Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση. Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή και στον νέο κύκλο αξιολόγησης.

Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική μας εξέλιξη.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.