Πρόεδρος ΑΔΑΕ: Είναι πιθανόν να υπάρχουν και ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολουθήσεων

Ανησυχία για το ότι υπάρχουν βαλιτσάκια παρακολούθησης που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, χωρίς υπάρχει σχετικός έλεγχος από τις αρμοδιες αρχές, εξέφρασε, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ζαμπίρας, στη Βουλή.

«Ακούγεται ότι υπάρχουν και βαλιτσάκια σε ιδιώτες. Εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις για τον έλεγχο αυτών των βαλιτσακίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Άρα δεν ελέγχονται τα ιδιωτικά βαλιτσάκια», είπε προβληματισμένος.

«Αυτά τα  βαλιτσάκια εφόσον υπάρχουν, κυκλοφορούν μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτα γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να τα περιλαμβάνει αν και το έχουμε ζητήσει πολλές φορές».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο τρία επίσημα βαλιτσάκια παρακολουθήσεων τα οποία και ελέγχει και τα οποία έχουν η ΕΥΠ, η  αντιτρομοκρατική και η διεύθυνση διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών της αστυνομίας.

Το καμπανάκι επίσης ήχησε και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Μιχάλης Σακκάς, κάνοντας λόγο για δυνάμεις που βάζουν «τρικλοποδιές» στο έργο της Αρχής. «Είμαι στην Αρχή δύο χρόνια κι έχω την αίσθηση ότι κάποιες δυνάμεις – όχι εξωγήινες – δεν θέλουν να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε απαρτία και να μην αλλάζει η νομοθεσία και να έχουμε ένα παρωχημένο πλαίσιο, να μην εισπράττουμε τα έσοδα από τα πρόστιμα. Σας απευθύνω παράκληση να παρέμβετε και εσείς στην εκτελεστική εξουσία».