«Σαχάρα» ξανά η Κρήτη - Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη - Κλειστά σχολεία

Ο «εφιάλτης» για τους κατοίκους της Κρήτης επιστρέφει από σήμερα Δευτέρα στην Κρήτη, ενώ αναμένεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας να φτάσει ξανά μέχρι και την Πελοπόννησο.

Η αφρικανική σκόνη θα κάνει και πάλι την εμφάνιση της στην Κρήτη, καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι σήμερα Δευτέρα η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.

Μετά το «διάλειμμα» των δύο ημερών, το φαινόμενο θα είναι έντονο και θα επηρεάσει ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης. Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκίνησε από την Κυριακή, αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά ήταν ανεκτές. Αργότερα όμως είχαμε πιο έντονη μεταφορά, προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς έφερε σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Κλείνουν σχολεία

Η αρχή έγινε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου ενώ σειρά όπως φαίνεται θα πάρουν κι άλλοι Δήμοι. Στον Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βλαχάκη, η απόφαση για το αν θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία, θα παρθεί το απόγευμα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.

Πηγή: Ekriti

Προτεινόμενα για εσάς