Τη Δευτέρα θα δικαστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο - Γιατί το ΓΕΣ έκρυψε τη σύλληψή τους (βίντεο - φώτος)

Σε εξέλιξη είναι από προχθές Πέμπτη το έντονο πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου.

Ο 25χρονος ανθυπολογαχός του Μηχανικού από το Κιλκίς Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη. Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και θα δικαστούν μεθαύριο Δευτέρα.

Θα παραμείνουν ως τότε στις κλειστές φυλακές της Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο – διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14.30 από την τουρκική περίπολο. Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε το συμβάν χθες Παρασκευή πρωί. Κι ίσως όχι τυχαία, αφού η σύλληψή τους συνέβη την ώρα που γίνονταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ Βίτσα – Κουβέλη στο υπ. Εθνικής Άμυνας, παρουσία του υπουργού Πάνου Καμμένου.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η τουρκική ιστοσελίδα Birlik φαίνεται η μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο. Σύμφωνα με την Birlik, στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του ενός συλληφθέντος.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι δυο Έλληνες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να συνοδεύονται από Τούρκους αστυνομικούς.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο από την μεταγωγή των δύο Ελλήνων στο δικαστήριο της Αδριανούπολης:

Στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί φέρονται να είπαν: «Δεν είμαστε πράκτορες»

Όπως γράφουν τα τουρκικά Μέσα, ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, ότι βγήκαν σε περιπολία κατά τις 10.30. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Η τουρκική Birlik, αναφέρει ότι στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Η ιστοσελίδα Athens Voice, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές» από τον στενό κύκλο του ταξίαρχου επικεφαλής της δύναμης, την οποίαν ανήκουν οι δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες έφεραν χτυπήματα.
Το ίδιο υποστηρίζει και η AV, η οποία γράφει: «ο ταξίαρχος πέρασε στην Τουρκία, προκειμένου να δει τους δύο άνδρες του, και διεπίστωσε ότι και οι δύο έχουν χτυπηθεί από τους Τούρκους φρουρούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκρυβαν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώπιον των καμερών των Τούρκων δημοσιογράφων, πάντα με εντολή των τουρκικών αρχών».

Την πληροφορία όμως δεν την επιβεβαιώνει ούτε το Πεντάγωνο, ούτε το προξενείο της Ελλάδας στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Για το συμβάν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά δύο φορές οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πηγές λένε ότι ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος επιτελάρχης μάλιστα, φέρεται να δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί.

Το Ελληνικό Πεντάγωνο, διαρρέει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίς άδεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.