Τα «πάνω κάτω» στο Λύκειο με το νέο νομοσχέδιο - Τι αλλάζει από φέτος σε όλες τις τάξεις

Αλλαγές λίγους μόλις μήνες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά αποφάσισε και ψήφισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χτες στην Βουλή και θα ισχύσει φέτος, οι αλλαγές επηρεάζουν και τις 3 τάξεις του λυκείου.
Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου αλλάζει ο τρόπος που θα βαθμολογούνται ενώ θα έχουμε συρρίκνωση των μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου από φέτος κιόλας θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.
Η διάρκεια της εξέτασης για κάθε μάθημα θα είναι δύο ώρες. Εξαίρεση θα αποτελεί το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του οποίου η εξέταση θα διαρκεί τρεις ώρες. Ο τρόπος εξέτασης αλλάζει στο εν λόγω μάθημα καθώς, εκτός από την έκθεση και τις λεξιλογικές ασκήσεις, οι μαθητές θα εξετάζονται και σε απόσπασμα κειμένου.

Για τους μαθητές της Β΄Λυκείου θα έχουμε αλλαγή στο μάθημα των Αρχαίων όπου το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη θα προστεθεί στην εξέταση. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτεί τις ερμηνευτικές ερωτήσεις στη βαθμολόγηση των μαθητών, ενώ μειώνει τη μοριοδότηση σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού.

Υποχρεωτικές εργασίες στην Α’ και Β΄Λυκείου:
Υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες, οι οποίες θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στη βαθμολόγηση, θα έχουν από φέτος οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Οι εργασίες θα εκπονούνται κατά τις διδακτικές ώρες των μαθημάτων, τουλάχιστον σε ένα από τα διδασκόμενα αντικείμενα. Στη Γ’ Λυκείου, η δημιουργική εργασία είναι προαιρετική.

Ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο- Έμφαση στα ολιγόλεπτα απροειδοποίητα
Με το νέο νομοσχέδιο το υπουργείο περιορίζει τα ωριαία διαγωνίσματα σε μόλις 1 ανά τετράμηνο. Παράλληλα ζητά από τους εκπαιδευτικούς να βάζουν απροειδοποίητα τεστ διάρκειας μόλις 10-15 λεπτών.

Τέλος, η διάρκεια του διδακτικού έτους αυξάνεται από φέτος κατά δύο εβδομάδες.