Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα (φωτός & βίντεο)

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαδηλώσει στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1.5 εκατομμύριο διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία για 140.000. Το Σύνταγμα είχε γεμίσει από πολίτες κάθε ηλικίας που έφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας.

Μετά το συλλαλητήριο και για να διευκολυνθούν οι πολίτες άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο που είχαν κλείσει από τις 10 το πρωί.

Επεισόδια σε Πανεπιστημίου και Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και στα Εξάρχεια μετά τη λήξη αντιφασιστικής συγκέντρωσης στα Προπύλαια.

Στην Πανεπιστημίου μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν πέτρες κατά αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών.

Στα Εξάρχεια αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε μηχανάκια που έφευγαν από το συλλαλητήριο, κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Καθηλωτικός ο Μίκης Θεοδωράκης

Καθηλωτικός ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με το πλήθος να είναι δίπλα του και να τον αποθεώνει.

 

 

 

 

Στο Σύνταγμα έφτασε λίγα λεπτά με τις 12 το μεσημέρι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία στο συλλαλητήριο.

Ο μουσικοσυνθέτης μέχρι την ώρα που είχε προγραμμτιστεί για να μιλήσει μετέβη σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος.

Στην Αθήνα από νωρίς σήμερα το πρωί έφτασαν με κάθε μέσο χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί έφτασαν περίπου 1.000 διαδηλωτές από την Κρήτη με τρία πλοία από τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στην πλατεία Συντάγματος διαδηλωτές σήκωσαν πανό υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας ενώ αρκετοί συμμετέχουν φορώντας στολές Μακεδονομάχων.

 

 

Στο Σύνταγμα ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης

Στο Σύνταγμα έφτασε και ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» έδωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Σήμερα, όπως βλέπετε εδώ στο Σύνταγμα, πάλλεται η καρδιά της Ελλάδος. Ο ελληνικός λαός κατεβαίνει κατά χιλιάδες. Ακόμα είμαστε δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του συλλαλητηρίου και το Σύνταγμα γεμίζει με φρενήρεις ρυθμούς. Παρά τις προσπάθειες με το κλειστό μετρό και όλα τα υπόλοιπα, ο κόσμος κατεβαίνει και μιλάει για την Μακεδονία. Μιλάει για την Ελλάδα», δήλωσε ο Αντιπρέοδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ομιλητές

Κεντρικοί ομιλητές ηταν ο Μίκης Θεοδωράκης το σπίτι του οποίου χθες δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας απήυθυναν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας.

Η εξέδρα των ομιλητών έχει στηθεί στην Ερμού και όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές, στόχος τους είναι να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Σαρακατσάνων και Θρακιωτών.

Στο Σύνταγμα αναμένεται να εμφανισθεί μια τεράστια ελληνική σημαία εμβαδού 150 τμ.

Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας που οδηγούν στο Σύνταγμα έχουν ήδη λάβει θέσεις δεκάδες μικροπωλητές που πωλούν μικρές και μεγάλες ελληνικές σημαίες, και άλλες με εβλήματα του Βυζαντίου, τον ήλιο της Βεργίνας κλπ.

Έως το πρωί της Παρασκευής η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμούσε ότι περισσότερα από 2.500 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από άλλες περιοχές της χώρας.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Κλειστοί από τις 10 το πρωί, θα είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» την Κυριακή ύστερα από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος μέσω των σταθμών «Συγγρού – ΦΙΞ», «Ευαγγελισμός», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη».

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας θα υπάρξει από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις εξής οδούς και λεωφόρους:

– 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος

-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Πλατεία Συντάγματος

– Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας

– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της

– Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

– Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

– Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

– Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της

– Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

– Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

– Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

– Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

– Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

Όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση «τα χρονικά διαστήματα όλων των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (απαγόρευση κυκλοφορίας – στάσης και στάθμευσης), δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων.»

Live η κίνηση στους δρόμους από το NewsAuto.gr

LIVE η κίνηση στους δρόμους όλης της Ελλάδας

Πώς θα φτάσουν οι πολίτες στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο

Η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον τρόπο που θα κινηθούν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αλλά και μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από την ΕΛ.ΑΣ..

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες που πιστεύουν πως ο όρος «Μακεδονία» δεν θα πρέπει να υφίσταται ως προσδιορισμός του κράτους των Σκοπίων και ο στόχος είναι να εκφραστεί ξεκάθαρα η βούληση του Ελληνικού λαού. Όσον αφορά στις προθέσεις μεμονωμένων και ολιγάριθμων ομάδων, που φέρεται να στοχεύουν στη διοργάνωση αντι-συγκεντρώσεων, η συντονιστική επιτροπή δεν έχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Αστυνομία με την οποία και έχει άριστη συνεργασία. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους Έλληνες που θα προσέρθουν στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αστυνομικών και των ανθρώπων του συντονιστικού. Θεωρούμε πάνω από δεδομένη την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, όπως και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συγκεντρωμένων.

Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η πρόσβαση στην Πλατεία Συντάγματος και στον περιβάλλοντα αυτής χώρο για τους προσερχόμενους με μισθωμένα λεωφορεία από την Επαρχία θα γίνεται ως εξής:

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Νότιο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Μάνδρας, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες των 10 ή 15 λεωφορείων) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Τροχαίας, οι επιβαίνοντες σε αυτά θα αποβιβάζονται στο τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού από τον σταθμό του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί, οι διαδηλωτές πεζή θα κατευθύνονται προς το χώρο συγκέντρωσης, ενώ τα λεωφορεία με τους οδηγούς τους μόνο θα κατευθύνονται με σκοπό την ασφαλή – φυλασσόμενη στάθμευσή τους στο χώρο του “Tae-kwon-do”. Στο σημείο εκείνο, μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 80 λεωφορεία, ενώ τα υπόλοιπα θα σταθμεύουν στο δεξιό ανερχόμενο και κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Συγγρού από το ύψος του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας.

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Βόρειο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Αφιδνών, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω της λεωφόρου Κηφισίας πλησίον του ξενοδοχείου Χίλτον, για αποβίβαση των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Στο “Μπάντμιντον” (στη λεωφόρο Κατεχάκη – Κοκκινοπούλου), θα οδηγούνται τα λεωφορεία για στάθμευση. Στο σημείο αυτό μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 300 λεωφορεία. Τα υπόλοιπα θα σταθμεύσουν φυλασσόμενα στο ανερχόμενο της Κοκκινοπούλου, μετά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατόπιν οδηγιών της Τροχαίας, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ».

Προτεινόμενα για εσάς