Σάλος στα εγκαίνια αλβανικού σχολείου στην Κρήτη - Μαθητής είχε στην μπλούζα του τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας»

Ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» σε μπλουζάκι μαθητή στα πρώτα εγκαίνια σχολείου διδαχής της αλβανικής γλώσσας στην Παλαιόχωρα, υπο την ανοχή του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας

Η έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανόφωνων οικογενειών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μπορεί να σημαδεύτηκε από κάποιες αντιδράσεις αλλά και πολλές ανακοινώσεις φορέων υπερ των μαθημάτων, αλλά μάλλον ουδείς αντελήφθη πως την ίδια ημέρα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων.

Όμως στο θέμα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, όπως οι ιστοσελίδες shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al, στις οποίες παρουσιάστηκαν πολλά στοιχεία από την εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες από το σχολείο στην Παλαιόχωρα.

Όπως αναφέρουν  “το να αγαπάς τη γλώσσα σου δεν είναι μόνο μια προστασία του πολιτισμού και των αξιών του λαού σου, αλλά ένας σεβασμός στην ταυτότητα της καταγωγής σου από γενιά σε γενιά”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρωτοβουλία πάρθηκε από ένα άτομο και τώρα, παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να διδάσκονται τα αλβανικά. .

Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής. Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός πως  τώρα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.

Επιπλέον η shqiperiaebashkuar.al παρουσιάζει και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα μαθήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου υπο τον τίτλο «Κρήτη: Έλληνες κλείνουν την αλβανική σχολή Αλβανών παιδιών».

Τα δημοσιεύματα κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, όμως εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία από το σχολείο στην Παλαιόχωρα, όπου απεικονίζεται ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά την διαβόητη μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» , στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Αυτόχθονες» (Autocthonus).

Και μπορεί το μικρό παιδί να μην γνωρίζει τι εκφράζει και πως έχει χρησιμοποιηθεί η μπλούζα που φορούσε, αλλά οι μεγαλύτεροι και ειδικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Φωτο απο ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ιταλία όπου προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν οπαδοί της εθνικής Αλβανίας εμφανίστηκαν με την συγκεκριμένη μπλούζα

Πηγή: http://flashnews.gr