Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη (φωτός & βίντεο)

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ξεπέρασαν τους 500.000.

Πηγές ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη έφτασαν πάνω από 1.300 λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, στην ονομασία των Σκοπίων.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Επίθεση Φ. Φραγκούλη σε Τσίπρα: Πήγε κατευθείαν στο μηδέν…

Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας».

«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία… Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα», προσθέτοντας ότι  «Θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια, δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν».

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός που έκανε λόγο για γυφτοσκοπιανούς.

Το “παρών” έδωσε και ο Μητροπολίτης Άνθιμος

Ο Μητροπολίτης αν και είχε πει πως δεν θα συμμετέχει λόγω της «γραμμής» που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τελικά έδωσε το παρών, που μαζί με άλλους μητροπολιτες και ιερείς ανέβηκε στην εξέδρα.

Νωρίτερα στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο επισήμανε χαρακτηριστικά στους πιστούς «φωνάξτε ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».

«Ομολογία Εθνική πίστεως», χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Φωτογραφίες και βίντεο από την συγκέντρωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίθεση αγνώστων σε λεωφορείο στην Αθήνα με προορισμό το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί λεωφορείο στην Αθήνα, το οποίο έχει ναυλωθεί για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.

Οι άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πούλμαν, που κινούνταν επί της οδού Πανεπιστημίου, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.

Γιατί πραγματοποιείται το συλλαλητήριο – Τι λένε οι διοργανωτές του

Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρίνισαν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Οι κεντρικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου

Όπως έχει ανακοινώσει η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου, κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι:

Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος
π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος
Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ
Ποιοι στηρίζουν το Συλλαλητήριο

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα Κυριακή (21-01-2018), μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου). Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Διαβάστε επίσης:

Στο συλλαλητήριο και ο Μητροπολίτης Άνθιμος (βίντεο)

Αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη άρπαξαν ελληνικές σημαίες από 15χρονες

Άνθιμος: Να πάτε στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, να διαδηλώσετε υπέρ του ονόματος της Μακεδονίας

Καντίνες και πάγκοι με ελληνικές σημαίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτός)