Νόμιμη έκρινε ο δικαστής του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού που συνελήφθη με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών.
Οι δικηγόροι του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, -με το οποίο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη με άλλους 7 στρατιωτικούς, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία- έκριναν παράνομη και αυθαίρετη την κράτηση του στη χθεσινή ακρόασή τους από τον πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου.
Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους αλλά και την πρόταση που έθεσαν για απελευθέρωση του στρατιωτικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.
Ο δικαστής στην απόφαση του λέει ότι, «μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».
«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Στις 15 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί το αίτημα του ελληνικού δημοσίου για παροχή ή μη ασύλου στον Τούρκο, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλλει δικαστικά τη χορήγηση ασύλου από την αρμόδια Επιτροπή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ασύλου και για τους άλλους.
Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο, ενώ στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.