Έξι υποψήφιοι για επτά τηλεοπτικές άδειες-Έληξε η προθεσμία-Ποιοι κατέθεσαν φάκελο (upd)

Έληξε στις 3 το μεσημέρι η προθεσμία για τις 7 τηλεοπτικές άδειες.

Στον διαγωνισμό του ΕΣΡ προσήλθαν οι:

-Ειδήσεις Ντοτ ΚΟΜ ΑΕ (ΣΚΑΪ)

-Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star)

-Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha)

-ANTENNA TV ΑΕ (ANTENNA)

-Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Epsilon)

-Ελληνική Τηλεοπτική (Βρυώνης)

Με τα δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα, σίγουροι θεωρούνται για να πάρουν άδεια οι πέντε πρώτοι, ενώ εκτός διαδικασίας μένει η Τηλέτυπος.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρος της διαδικασίας παραμένει αδιάθετη μία άδεια εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν υπάρχει ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα η άδεια αυτή θα προκηρυχθεί εκ νέου, αλλιώς θα υπαχθεί στις θεματικές εθνικής εμβέλειας. Και στις δύο διαδικασίες μπορεί να λάβει μέρος η Τηλέτυπος ΑΕ.

“Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον”, εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφορικά με τις εξελίξεις στον διαγωνισμό.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά» σημείωσε.



Η διαδικασία που ακολουθήθηκε

Το πρωί κατατέθηκε στο ΕΣΡ ο πρώτος φάκελος για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, από τον Γενικό Διευθυντή του Σταθμού Star, Κάρολο Αλκαλάϊ. Δύο ώρες αργότερα έφτασε και η αντιπροσωπεία του τηλεοπτικού καναλιού Aplha, που επίσης κατέθεσε τα δικά της δικαιολογητικά. Ήδη από την Τρίτη έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΣΚΑΪ. Πριν από λίγο φάκελο συμμετοχής κατέθεσαν ο ΑΝΤ1, το Ε και η «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» για την οποία παρουσιάστηκε ο Μάκης Γιομπαζολιάς που εκτιμάται ότι εκπροσωπεί τον Φίλιππο Βρυώνη.

Οι φάκελοι μπορούσαν να κατατεθούν έως το αργότερο στις 15:00.

Περίπου στις 17.30 το απόγευμα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων που κατέθεσαν φάκελο.

Η υποδοχή των φακέλων έγινε από επτά ομάδες οι οποίες είχαν συσταθεί και αποτελούντο από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα ανέλαβε να ελέγξει έναν ή και περισσότερους φακέλους έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά.

Όσα κανάλια λειτουργούν, αλλά δεν κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους, καθώς ο νόμος ορίζει πως τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια.