Στη φυλακή 11 από τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στον ΟΣΕ με τις απευθείας αναθέσεις και τις μίζες

Το κατώφλι της φυλακής θα περάσουν 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ αλλά και 3 άτομα ακόμα στην υπόθεση των «στημένων» διαγωνισμών πώλησης σκραπ, στο ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τις αρχές προκάλεσαν ζημία 7 εκ.ευρώ στο ΟΣΕ.

Μετά τις απολογίες τους, 11 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα, ενώ οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση.

Οι υπάλληλοι κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών, με τις αντίστοιχες μίζες, πώλησης ανακυκλώσιμου υλικού του οργανισμού σε τρία κυκλώματα Ρομά. Οι τρεις ομάδες των Ρομά,, πέταγαν εκτός διαγωνισμού άτομα που έδειχναν ενδιαφέρον καθώς φέρονται να είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν το βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν ισχυριζόμενοι ότι δεν διέπραξαν καμία αξιόποινη πράξη. Μάλιστα, ο συνήγορος ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου υπογράμμισε πως «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης».

Ο συνήγορος κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΣΕ, Θέμης Σοφός τόνισε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία οι εντολείς του απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αναφερόμενος δε σε χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου υποστήριξε πως εκείνος «ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί». Όσο για τις συνομιλίες των υπαλλήλων με τους κατηγορούμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος, που εμφανίζονται να έχουν στα χέρια τους οι αρχές, ο συνήγορος επισήμανε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν ήδη κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.

Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν στους Ρομά χωρίς παραστατικά.