Την έκδοση του Mr Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω Bitcoins, αποφάσισε ο Άρειος Παγος με την τελική απόφαση να αναμένεται για τις 13 Δεκεμβρίου.

Σήμερα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ ο 38χρονος, με την τελική απόφαση  -αν εκδοθεί τελικά- να είναι του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση μαζί με τον κατηγορούμενο βρίσκονταν δύο Ρώσοι μάρτυρες υπεράσπισης και ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Να υπενθυμιστεί ότι υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανές αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κά.

Η επίμαχη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την συσχετίζει με την δράση ύποπτων προσώπων, χάκερς, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.