Σάρωσε τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία – Σοβαρές ζημιές σε σπίτια – Τραυματίστηκε ηλικιωμένη (pic&vid)

Τις ζημιές που προκάλεσε η επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας μετρούν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας ήταν σαρωτικό σχεδόν σε  όλη την Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν και άτομα εγκλωβίστηκαν στα σπίτια και τα οχήματά τους. Μάλιστα, στο Aγρίνιο, μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της σχεδόν κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε εχθές στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Προβλήματα παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα κινδύνεψαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.

Προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

 

Απεγκλωβίστηκαν πολίτες στον Λούρο – Σοβαρά προβλήματα στην Κόνιτσα

Πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διήμερο στην Ήπειρο. Η νύχτα που πέρασε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Λούρο και χωριά της Πρέβεζας. Ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Κατσαούνος, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της καταστροφής όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλισε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό Άνω Ράχη, κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσής της. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Κακοκαιρία και στους Παξούς

Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη δυνατή νεροποντή, που πλήττουν το νησί.

Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, παρότι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «τη φετινή χρονιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έγιναν τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί».

Στο Γάιο, δεκάδες σπίτια και μαγαζιά είναι πλημμυρισμένα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Νομούς της Ηπείρου, που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ανακοινώθηκαν από την Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου.

Ειδικότερα:

-Στο Νομό Ιωαννίνων διακόπτεται η κυκλοφορία, στη θέση ‘Μεσογέφυρα’, πλησίον της διασταύρωσης Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, του Δήμου Κόνιτσας, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

-Στο 78ο χλμ της παλιάς Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης, πλησίον της διασταύρωσης Μολίστας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

-Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Πωγωνίου, Χαραυγής – Καστάνιανης και Στρατίνιστα – Καστάνιανης, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.

-Στην Πρέβεζα, διακόπτεται η κυκλοφορία προς την κοινότητα ‘Ανω Ράχης. Επίσης, σημειώνεται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών – Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.

-Λόγω υπερχείλισης ρέματος, στον Λούρο του Δήμου Πρέβεζας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οικίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, μέσα στην κωμόπολη.

-Στον Νομό Θεσπρωτίας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, Νεράιδας – Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ και η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες επαρχιακές οδούς.

-Επίσης, για τον ίδιο λόγο,έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.

-Στην Άρτα,κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

Φόβοι για υπερχείλιση του Αλιάκμονα

Κλειστός παραμένει από χθες το βράδυ ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Τις τελευταίες ώρες ο Πηνειός ποταμός φουσκώνει επικίνδυνα και εκφράζονται φόβοι για το τι μπορεί να συμβεί αν η βροχή συνεχιστεί.

 

Έντονη ανησυχία και για τον Σπερχειό. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά ενώ η αστυνομία επιτηρεί συνεχώς τις γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία.

Το απόγευμα αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας με μηχανικούς της περιφέρειας Στερεάςεπιθεώρησαν τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό το ένα στήριγμα της.

Επίσης η αστυνομία τοποθέτησε κώνους απαγορεύοντας τη διέλευση στην γέφυρα που έχει στηθεί πρόχειρα μέσα στο Σπερχειό, κοντά στο Καστρί.