Συνεχίζεται η έντονη κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της χώρας -Κίνδυνος για νέες πλημμύρες

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Πέμπτη. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, όπου αναμένουμε νεφώσεις, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες. Τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ στην περιοχή της Θράκης και του Ανατολικού Αιγαίου θα επικρατούν καλύτερες συνθήκες και δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, έντασης 5-6 μποφόρ και τοπικά, έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, με τις ελάχιστες τιμές να κυμαίνονται κοντά στους 8°C στη Β. Ελλάδα, ενώ οι μέγιστες θα είναι κοντά στους 18°C, και στις υπόλοιπες περιοχές οι ελάχιστες θα είναι κοντά στους 12°C και οι μέγιστες κοντά στους 20-22°C στην Ανατολική και Ν. Ελλάδα.

Αττική

Άστατος καιρός, με αυξημένες νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, με έμφαση στα δυτικά και βόρεια του Νομού, όπου υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και χαμηλή ορατότητα.

Άνεμοι: νότιοι-νοτιοανατολικοί, έντασης έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 10°C – 20°C.

Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13°C έως 20°C.

Θεσσαλονίκη

Άστατος καιρός, με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, παροδικά έντονες.

Άνεμοι: ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, έντασης έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία (στο κέντρο): από 11°C έως 16°C.

 Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και αύριο, Παρασκευή, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρών σε αρκετές περιοχές θα εξακολουθήσει να είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα προβλέπεται να επιμείνουν, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές, εάν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Καλό είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων φαινομένων και να μην επιχειρούν να διασχίσουν πλημμυρισμένους δρόμους, με οποιοδήποτε μέσο.

 

                                                                        

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου                                                               

Πτυχιούχος Φυσικός

Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ

ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr

(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)