Το ραδιενεργό νέφος στην Ελλάδα, προήλθε από πυρηνικό ατύχημα σε Ρωσία ή Καζακστάν

Το ραδιενεργό νέφος του στοιχείου ρουθηνίου-106 που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- από τις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου περίπου, πιθανότατα προήλθε από κάποιο ατύχημα, το οποίο συνέβη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, σε κάποια περιοχή ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στον ποταμό Βόλγα, αν και η ακριβής τοποθεσία είναι αδύνατο να προσδιορισθεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης, σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως εκτιμούν, δεν επρόκειτο για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον σε κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων ή σε κάποιο ιατρικό κέντρο που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων.

Το γαλλικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η διαρροή -που έγινε αισθητή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον.  «Οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο ατύχημα στην περιοχή τους» ανέφερε ο διευθυντής του IRSN Ζαν-Μαρκ Περές στο πρακτορείο Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάλογη επαφή με τις καζακστανικές Αρχές.

Οι Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, ήσαν μεγάλες, ανάμεσα στα 100 και στα 300 τερα-μπεκερέλ. Όπως είπαν, αν ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχε καταστήσει αναγκαία την εκκένωση ή την απομόνωση των ανθρώπων σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή του ατυχήματος.

Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι η πιθανότητα εισαγωγής τροφίμων (π.χ. μανιταριών) από την πιθανή περιοχή του ατυχήματος είναι πολύ μικρή, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί πολύ μικρό τον δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Το ίδιο ανακοίνωσε και το IRSN για την ατμόσφαιρα της Γαλλίας.