Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές

Αρκετά έντονα φαινόμενα, ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων προβλέπονται σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

 

Πιο αναλυτικά:

Στην Ήπειρο και το Β. Ιόνιο, προβλέπονται νεφώσεις, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Δ. Πελοπόννησο, τη Δ. Μακεδονία και το Ν. Ιόνιο, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα έντονες.

Στην Κ. Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά Ελλάδα, την Α. Πελοπόννησο, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες. Κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα αποκτήσουν τοπικό και παροδικό χαρακτήρα, ενώ σε πολλές περιοχές περιοχών, ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο, προβλέπονται νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, παροδικά έντονες.

Στο Κεντρικό, Νότιο και Α. Αιγαίο, προβλέπεται άστατος καιρός, με νεφώσεις κατά διαστήματα, παροδικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, στη Ν. Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, έντασης έως 8 μποφόρ, ενώ στη συνεχεία, θα επικρατήσουν ισχυροί ΔΝΔ άνεμοι έως 6 μποφόρ.

Στο Αιγαίο, άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, έντασης 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Β. Αιγαίο έως 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Ισχυροί άνεμοι, έντασης έως 7 μποφόρ θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ενδεικτικά:

Βόρεια Ελλάδα: 5°C – 20°C

Ανατολική Ελλάδα: 8°C – 22°C

Δυτική, Νότια Ελλάδα: 8°C – 21°C

Ιόνιο: 13°C – 20°C

Βόρειο, Ανατολικό Αιγαίο: 10°C – 22°C

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα: 10°C – 24°C (τοπικά, στη Β. Κρήτη έως 28°C)

Αττική

Άστατος καιρός, με νεφώσεις, βροχοπτώσεις και καταιγίδες, τοπικά έντονες. Τα φαινόμενα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να συνοδεύονται από σφοδρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Από το απόγευμα, αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις, έντασης 5-6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς, έντασης έως 5 μποφόρ, στη Δ. Αττική.

Θερμοκρασία: 11°C – 22°C, στην Αττική.

Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15°C έως 20°C.

Θεσσαλονίκη

Άστατος καιρός, με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες. Υποχώρηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί, έντασης έως 5-6 μποφόρ και από το απόγευμα, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία (στο κέντρο): από 12°C έως 18°C.

 

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Άστατος προβλέπεται να συνεχιστεί ο καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας  την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τοπικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική Ελλάδα, με τα φαινόμενα να είναι λιγότερο έντονα στην Α. Ελλάδα και το Αιγαίο. Νέα έξαρση των φαινομένων το Σάββατο στη Δ. Ελλάδα και τα οποία, από την Κυριακή, αναμένεται να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου                                                               

Πτυχιούχος Φυσικός

Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ

ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr

(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)