Διπλή υπέρπτηση τούρκικου ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια-Παρενόχλησαν και ελληνικό Super Puma

Δύο φορές πέταξε σήμερα ένα τούρκικο ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια, με διαφορά λίγων ωρών.

Την πρώτη φορά πέταξε σε ύψος 100 ποδιών (30μ), στις 07:59 το πρωί

Το ίδιο ελικόπτερο, τύπου AB-412 πραγματοποίησε πτήση για δεύτερη φορά στις 9:41 το πρωί, σε ύψος 800 ποδιών και στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών.

Οι εναέριες παραβιάσεις των Τούρκων ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί, όταν ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma το οποίο βρισκόταν στην περιοχή των Ιμίων και της Καλολίμνου ερευνώντας στην περιοχή του ναυαγίου όπου πνίγηκαν τρεις μετανάστες.

Το ελληνικό Super Puma πετούσε στα Ίμια και την Καλόλιμνο στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο.

Επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο, υποστήριξε μέσα απ’ την ανακοίνωσε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη. Και τόνισε ότι η Ελλάδα με την άσκηση «Μέδουσα 5», παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.