Υπ. Παιδείας: Θρησκευτικά με άρωμα Hollywood - Χανκς, Osborne, Θαλασσινός στην ύλη

Μία πρωτοποριακή μέθοδο εκμάθησης των Θρησκευτικών στους μαθητές Λυκείου προτάσσει το υπουργείο Παιδείας. Σε εγκύκλιό του που εξέδωσε μόλις χθες – ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ορίζει πώς θα διδαχθούν φέτος τα Θρησκευτικά στα Λύκεια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, φέτος θα διδαχθούν επί 50 ώρες στην Α’ Λυκείου, άλλες τόσες στην Β’ Λυκείου και περίπου τις μισές, δηλαδή 24, στην Γ’ Λυκείου.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά και στους 11 «φακέλους μαθητή» που βρίσκονται ήδη στα σχολεία κι αφορούν στο συγκεκριμένο μάθημα. Οι φάκελοι περιέχουν «συλλογές διδακτικών υλικών, συμβατών προς την μεθοδολογία των νέων προγραμμάτων σπουδών».
Κι η εγκύκλιος προτείνει, να δοθεί φύλλο εργασίας στους μαθητές με στίχους του τραγουδιού «Ο Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Ο δικός μου θεός» του Παντελή Θαλασσινού ή το «What if God was one of us» της Joan Osborne, ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τον Θεό και την θρησκεία.

Ακόμη προτείνεται οι μαθητές να δουν αποσπάσματα της ταινίας«Ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς αλλά και να εργαστούν με το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά «Η θρησκευτικότητα είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου – ανάγκη ορμέμφυτη, ενστικτώδης».