Στη Σαρωνίδα έφτασε η μόλυνση - Καθηγητής τοξικολογίας: Μην περπατάτε καν στις ακτές

Ανεξέλεγκτη είναι η μόλυνση στον Σαρωνικό. Απ’ τη Σαλαμίνα, την Πειραϊκή, τη Γλυφάδα μέχρι και τη Σαρωνίδα έχει φτάσει πλέον το μαζούτ.

Κάτοικοι της Σαρωνίδας διαπίστωσαν κομμάτια πίσσας μέσα στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει την κολύμβηση από την ακτή κοντά στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας, στα «Βοτσαλάκια» καθώς και σε όλες τις ακτές των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Στη Σαλαμίνα η κολύμβηση απαγορεύεται από τον όρμο Λιμνιώνα, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ο καθηγητής τοξικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι από τη ρύπανση δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.

«Ένας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», είπε.

Ειδικά για τις εγκυμονούσες είπε: «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση».

Ακόμη ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι στον Ευβοϊκό χρειάστηκαν 1,5-2 χρόνια για να καθαρίσει το περιβάλλον.

Και επεσήμανε ότι θα έπρεπε να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει έως τώρα, όπως και αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.