Αποκάλυψη: Με προσωρινές άδειες του υπ. Ναυτιλίας κυκλοφορούσε το «Αγία Ζώνη» (έγγραφα)

Ακόμα μια αποκάλυψη έρχεται στο φώς της δημοσιότητας για το πλοίο. Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκάλυψε το 902.gr το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» το οποίο με τη βύθισή του προκάλεσε την τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό κυκλοφορούσε με παρατάσεις.

Όπως αποδεικνύεται από έγγραφο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, που δημοσιεύει το πόρταλ «902.gr», το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου είχε λήξει στις 27 Ιουλίου και είχε λάβει παράταση για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ακολούθησε και άλλη παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Η παράταση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και το πλοίο ναυάγησε στις 10 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την τεράστια ζημιά στο Σαρωνικό.

Το γεγονός επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που παρέτεινε την άδεια λειτουργίας στο πλοίο, την ώρα που σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στο μηχανοστάσιο και στις σωληνώσεις του.

Για παράδειγμα, σοβαρές καταγγελίες υπάρχουν από τις ενώσεις ναυτικών για το μηχανοστάσιο του πλοίου, που περιγράφεται ως «ρημάδι», ενώ οι σωληνώσεις του, ακόμα κι αυτές που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, είχαν παντού τρύπες και μπαλώματα… Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι η σκουριά είχε «φάει» και σημεία των λαμαρινών στα στεγανά του πλοίου, με αποτέλεσμα συχνά να «μπάζει» και από εκεί νερά.