Μηνύσεις από δημάρχους για την τεράστια ρύπανση στην ελληνική ριβιέρα! Στη Βούλα η πετρελαιοκηλίδα

Μέχρι τώρα τουλάχιστον δύο δήμαρχοι, αυτοί της Γλυφάδας και του  Πειραιά έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλουν μηνύσεις ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την τεράστια ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή τους, ενώ είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι πόλεις τους.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ενημέρωσε για την απόφασή του και μέσω της σελίδας του στο Facebook:

Παράλληλα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ζήτησε να ερευνηθούν οι ευθύνες για την ολιγωρία αλλά και αυτές που ενδεχομένως αντιστοιχούν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, που χαρακτηρίζει το πλοίο ως «κινητή οικολογική βόμβα».

Πάντως, οι 2.500 τόνοι πετρελαίου που “ξεχύθηκαν” στον Σαρωνικό απ’ την Κυριακή, έχουν πλέον μετατρέψει σε μία μαύρη δύσοσμη μάζα όλο το παραλιακό μέτωπο!

 

 

Η καταστροφή άρχισε απ’ την θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας και πλέον έχει αλώσει ακόμη και της Βούλας!

Όπως μετέδωσε χθες το notiareport.gr, κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, εντοπίστηκε 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα.

Ο δήμος Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας αντέδρασε άμεσα και νοίκιασε 3000 μέτρα πλωτών φραγμάτων για να εμποδίσει την πετρελαιοκηλίδα να φτάσει στις ακτές.

Χθες δυστυχώς η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα βάφοντας μαύρες ακτές και θαλασσινά νερά! Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρελαίου!

 

 

Μία μαύρη απελπισία είναι τα νερά και στην Πειραϊκή, τον Άλιμο, τον Άγιο Κοσμά!

Πάντως χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωνε ότι: “Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες. Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση. Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σταμάτη Ράπτη έκαναν αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου. «Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

 

Μάλιστα, ακτιβιστές της οργάνωσης που βρίσκονται στην Σαλαμίνα, ξεδίπλωσαν πανό στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».

 

Απ την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».

 

Σήμερα (14.09.2017) θα δοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την καταστροφή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.