Μία μαύρη μάζα ο Σαρωνικός! Τεράστια η οικολογική καταστροφή απ' το μαζούτ! (Φώτος)

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα απ’ τη διαρροή πετρελαιοειδών και πίσσας που έπεσε στη θάλασσα, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

Απ’ τα ξημερώματα της Κυριακής που σημειώθηκε η βύθιση του πλοίου, οι παραλίες της Σαλαμίνας, από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια, έχουν κυριευθεί από μία μαύρη μάζα! Η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

 

 

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, δηλώνει η δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου και επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι φορείς καθυστέρησαν αισθητά να ενεργήσουν ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων.
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής σε όλη την ακτογραμμή, είναι ανάστατοι καθώς η μυρωδιά διώχνει τους πελάτες.

 

 

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» που έχει αναλάβει ένα μέρος του έργου λέγοντας πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική καθώς θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος πολύ γρήγορα.
“Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχία. Μιλάμε για μία ρύπανση μεγάλη σε έκταση όχι όμως για μία καταστροφή ανεπανόρθωτη. Η λέξη καταστροφή είναι υπερβολική. Δεν παύει να είναι κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί. Στο Σαρωνικό και στη Σαλαμίνα έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες ρυπάνσεις την τελευταία 15ετία», σημειώνει ο κ. Μαμαλούκας.

Ήδη στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Ο αριθμός τους ήδη από σήμερα πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες.

Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος, ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό σκάφος. Επιπρόσθετα, στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.