Εκκενώνονται περιοχές σήμερα Κυριακή στον Ασπρόπυργο για την εξουδετέρωση δύο βομβών

Την εκκένωση περιοχών στον Ασπρόπυργου ζητά ο Δήμαρχος της περιοχής λόγω εξουδετέρωσης δυο μεγάλων βομβών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ειδοποίηση που απηύθυνε ο Δήμαρχος αφορά τις συνοικίες, «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια», για αυτό και οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από τις οικίες τους.

Επίσης, επιβάλλεται η μεταστάθμευση των οχημάτων τους, έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο:

Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και το πεντάγωνο το οποίο επισημαίνει ότι η προσπάθεια εξουδετέρωσης των βομβών θα γίνει από ώρα 07:30 έως 11:00

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η εξουδετέρωση – καταστροφή των δύο (2) μη εκραγέντων πυρομαχικών (βόμβες 500lbs) του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, θα γίνει από την Ομάδα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ).

«Για την επιχείρηση έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός Μονάδας (καθοδήγηση μέρους του ωστικού κύματος και θραυσμάτων εντός του αεροδρομίου και μείωση της έντασης του με τη δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής τους) με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων.

Επιπρόσθετα η Μονάδα πραγματοποίησε ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και των αστυνομικών τμημάτων των γειτονικών Δήμων (Ασπροπύργου, Μάνδρας και Ελευσίνας) δίνοντάς τους σχετικές οδηγίες για την όλη επιχείρηση».

Αναλυτικά η επείγουσα ανακοίνωση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, κ. Νικόλαος Μελετίου, ενημερώνει τους Πολίτες που διαμένουν, έχουν επιχειρήσεις ή εργάζονται στις περιοχές – συνοικίες, «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια», για την προγραμματισμένη επιχείρηση εξουδετέρωσης δύο (2) βομβών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πολύ μεγάλης ισχύος (500 λιμπρών/lb), που βρέθηκαν στο χώρο της 112ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (Αεροδρόμιο Ελευσίνας). Η όλη επιχείρηση θα εκδηλωθεί την προσεχή Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017, με μέγιστη διάρκεια εφτά (7) ώρες, δηλαδή, από τις 08:00 έως τις 15:00.

Επειδή, το σημείο όπου θα λάβει χώρα η προσπάθεια εξουδετέρωσης των δύο (2) βομβών, συνορεύει με τη συνοικία του Ασπροπύργου «Αεροδρόμιο»της εν λόγω περιοχής, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Επίσης, επιβάλλεται η μεταστάθμευση τω οχημάτων τους, έξω από την επικίνδυνη ζώνη.

Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Υπογραμμίζεται ότι, η πλέον επικίνδυνη ζώνη, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, περιλαμβάνει όλη τη συνοικία «Αεροδρόμιο» και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνοικίας «Τρύπα Αλεπούς», όπως εμφανίζεται στο χάρτη. Από τη ζώνη αυτή, επιβάλλεται η αποχώρηση των κατοίκων, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία τους. Στις άλλες, γειτονικές συνοικίες, δηλαδή, στην «Γκορυτσά», στην «Τρύπα Αλεπούς», στην «Κόκκινη Εκκλησιά», στο «Ψάρι και στα «Θερμοκήπια», οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των παντός είδους εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρά τους, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, μακριά αντικείμενα που μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμούς, και κυρίως να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Επειδή, το σημείο όπου θα λάβει χώρα η προσπάθεια εξουδετέρωσης των δύο (2) βομβών, συνορεύει με τη συνοικία του Ασπροπύργου «Αεροδρόμιο», οι κάτοικοί της εν λόγω περιοχής, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Επίσης, επιβάλλεται η μεταστάθμευση τω οχημάτων τους, έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Υπογραμμίζεται ότι, η πλέον επικίνδυνη ζώνη, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, περιλαμβάνει όλη τη συνοικία «Αεροδρόμιο» και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνοικίας «Τρύπα Αλεπούς», όπως εμφανίζεται στο χάρτη. Από τη ζώνη αυτή, επιβάλλεται η αποχώρηση των κατοίκων, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία τους. Στις άλλες, γειτονικές συνοικίες, δηλαδή, στην «Γκορυτσά», στην «Τρύπα Αλεπούς», στην «Κόκκινη Εκκλησιά», στο «Ψάρι και στα «Θερμοκήπια», οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των παντός είδους εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρά τους, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, μακριά αντικείμενα που μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμούς, και κυρίως να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι Εκκλησίες των περιοχών που προαναφέρθηκαν. Επίσης, οι Γονείς ή Κηδεμόνες μικρών παιδιών, να τα ενημερώσουν για το ενδεχόμενο εκκωφαντικού θορύβου, προκειμένου να μην τρομάξουν ή πανικοβληθούν.

Για τη φιλοξενία – παραμονή των κατοίκων της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Δήμος έχει φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές, το πρωί της Κυριακής, οι εξής δημοτικές υποδομές: α) Το Α’ ΚΑΠΗ Ασπροπύργου (κλιματιζόμενος χώρος), β) Η Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου (κλιματιζόμενος χώρος), γ) Το Κλειστό Γυμναστήριο, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ασπροπύργου. Επίσης, για όσους επιλέξουν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, συνιστώνται οι πλατείες Δημαρχείου, Ηρώων, Άνω και Κάτω Φούσας.

Για όσους δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαθέσει δημοτικά λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν από την κεντρική Πλατεία της συνοικίας ¨Αεροδρόμιο¨, στις 07:00 το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2017, προς το κέντρο της πόλης (όπισθεν του Δημαρχείου), και τις πλατείες της Κάτω και της Άνω Φούσας. Τα λεωφορεία, θα τους παραλάβουν, από τα ίδια σημεία, στις 15:00, για να τους μεταφέρουν στη γειτονιά τους.

Υπογραμμίζεται ότι, η ζώνη που θα εκκενωθεί, δηλαδή, η συνοικία «Αεροδρόμιο», θα επιτηρείται από την Αστυνομία, για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Ακόμη, γίνεται γνωστό πως, λόγω της σοβαρότητας της επιχείρησης εξουδετέρωσης των βομβών, από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Ειρήνης, πρώην ΝΑΤΟ, ενώ θα μετασταθμεύσουν, σε ασφαλές σημείο, όλα τα μηχανοκίνητα μέσα και τα οχήματα που διαθέτει η 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (1η Ε.Μ.Α.Κ), η οποία εδρεύει στην ζώνη που πρέπει να εκκενωθεί.

Ο Δήμος Ασπροπύργου απευθύνει, προς τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των περιοχών που βρίσκονται, είτε εντός της ζώνης εκκένωσης (συνοικία ¨Αεροδρόμιο¨), είτε στη ζώνης ειδικής προστασίας (στις λοιπές, γειτονικές προς το ¨Αεροδρόμιο¨ συνοικίες), να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες προστασίας, να επιδείξουν ψυχραιμία, και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις εντολές των αρμόδιων οργάνων, όλων των εμπλεκόμενων Αρχών.