Guardian: Η Ευρώπη ξεκινά να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα

Σε δημοσίευμα του σήμερα ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι ευρωπαϊκά κράτη ξεκινούν τις διαδικασίες για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα και εν μέσω διαδηλώσεων στην Αθήνα από πρόσφυγες που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Η Γερμανία έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 400 αιτήσεις επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, ενώ παρόμοιες αιτήσεις έχουν πραγματοποιήσει και το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, με τις διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη αυτά να κατακρίνουν τη διαδικασία.

Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον Guardian, ανέφερε ότι οι πρώτες αφίξεις προσφύγων αναμένονται άμεσα. «Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένουμε τις πρώτες επιστροφές τον επόμενο μήνα. Θα ξεκινήσουμε με ένα μικρό αριθμό σαν ένδειξη φιλίας (προς τα κράτη της ΕΕ). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τόσο πολλούς πρόσφυγες, έχει βρεθεί σε τόσο μεγάλη πίεση που το να δεχτεί περισσότερους θα ήταν παράλογο, σχεδόν αστείο αν δεν επρόκειτο για τέτοιου είδους τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Γιάννης Μουζάλας πρόσθεσε ότι δεν έχει ιδέα πού θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που επιστρέφουν: «Δεν ξέρω πού θα πάνε, αν θα είναι στην Αθήνα ή στη Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί αισθητά και θα είναι σύμφωνες με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι η αποδοχή των προσφύγων που επιστρέφουν στην Ελλάδα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς γίνεται στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών της ΕΕ και επιπλέον έχουν ήδη κατατεθεί χρήματα από τις Βρυξέλλες για το σκοπό αυτό. Η επανεγκατάσταση δεν αφορά τους πρόσφυγες που έφθασαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.