258 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για να αλλάξει η ζωή στις γειτονιές

Σε 258,52 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι προτάσεις για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) που εγκρίθηκαν από την διαχειριστική αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2014-2020. Αφορούν δράσεις, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών σε περιοχές που, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Στόχος, και στις δυο περιπτώσεις, είναι να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Οι αρχές κάθε αναπτυξιακού σχεδίου αφορούν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, στην αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην προσαρμογή του δομημένου στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι πόροι για την υλοποίηση των ΟΧΕ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αφορούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Συνολικά είχαν κατατεθεί προτάσεις, ύψους 331,6 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις είχαν κατατεθεί από τους επικεφαλής εταίρους που είναι: δήμος Πειραιά (για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά), δήμος Αθηναίων (μαζί με δήμο Ν. Σμύρνης και Ταύρου-Μοσχάτου), δήμος Καλλιθέας (για δήμους του Νότιου Τομέα), Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής (για δήμους της Δυτικής Αττικής) και δήμος Αμαρουσίου (για δήμους του Βόρειου Τομέα). Εγκρίθηκαν, μειωμένες ως προς το ύψος τους, όλες οι προτάσεις πλην του δήμου Αμαρουσίου, η οποία απορρίφθηκε.