Κύθηρα: Κρανίου τόπος το νησί - Καίγεται για 4η μέρα - Στάχτη 20.000 στρ.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δήλωσε πριν λίγη ώρα σήμερα πρωί Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η καταστροφική φωτιά έχει κάψει το 1/3 των όμορφων Κυθήρων και σήμερα – 4η μέρα – έχει περιοριστεί σε 3 μέτωπα, στην ευρύτερη περιοχή των Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων.

Οι πυροσβέστες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την περιορίσουν, μέρα νύχτα, παρά τους δυνατούς ανέμους που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση και δυσχέραιναν το έργο τους.

 

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού, αλλά και 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης θα συνδράμει και ο δήμος Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης με ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης, 4 άτομα προσωπικό, και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη, έχουν καεί μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.

Χθες είχε εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, συνολικά 27 άτομα, επειδή οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.