Δεύτερη νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα! - Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων

Άλλος ένας θάνατος λόγω επιπλοκών από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χθες Πέμπτη το μεσημέρι. Και το δεύτερο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι ηλικιωμένη από την περιοχή της Αργολίδας που εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).

Το θέμα της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Αργολίδας, ιδίως στο Άργος, το Ναύπλιο και τις Μυκήνες, αλλά και η απρόβλεπτη «συμπεριφορά» του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε στα μέσα Ιουλίου έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» στην επικράτεια και σε μια περιοχή που δεν θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό στο υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς.

Το πρώτο θύμα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, επίσης από το νομό Αργολίδας. Η άτυχη 90χρονη, η οποία είχε επιβαρυμένη υγεία, μολύνθηκε με τον ιό και εμφάνισε εγκεφαλίτιδα η οποία είχε μοιραία έκβαση.

Στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός και οι ειδικοί φοβούνται σημαντική αύξηση στα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην περιοχή. Μάλιστα όπως αναφέρει το protothema.gr, διαπιστώθηκε αφενός μεν πως υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών στην περιοχή, αφετέρου πως ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εντοπιστεί πλέον και σε κατοικίδια ζώα, κυρίως σε άλογα.

Συνολικά, φέτος 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς 8 με εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.