ΕΚΤΑΚΤΟ Νέα μεγάλη πυρκαγιά τώρα στην Ανάβυσσο - Υπό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική σήμερα το μεσημέρι με νέα μεγάλη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Ανάβυσσο. Η νέα αυτή πυρκαγιά είναι πολύ κοντά στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα στα Καλύβια Θορικού και η οποία είναι επίσης σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, δεν απειλούνται για την ώρα κατοικημένες περιοχές, κι επί τόπου επιχειρούν τώρα 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Σημειώνεται, ότι για τον περιορισμό της νέας πυρκαγιάς βοήθησαν στην αρχή και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στα Καλύβια.

Το φως της μέρας βρήκε τους πυροσβέστες να συνεχίζουν τη μάχη της πυρόσβεσης στα Καλύβια, μετά από μία δύσκολη νύχτα με τους ισχυρούς ανέμους αντιπάλους.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες, απόγευμα Δευτέρας, σε 2 μέτωπα, καίει δασική έκταση στον Άγιο Παντελεήμονα της Αναβύσσου, στον λόφο Σκόρδι, ενώ το μέτωπο της Σαρωνίδας, που ανησύχησε περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής το βράδυ της Δευτέρας, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να το ελέγχουν πλήρως. Ωστόσο δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς ο δυνατός αέρας μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση του.

 

 

Όλη νύχτα η πυροσβεστική πάλευε να δαμάσει τις φλόγες και να μην τις αφήσει να πλησιάσουν στα σπίτια που ήταν σε απόσταση αναπνοής.

 

 

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο λάθος χθες το απόγευμα στις 5.30, στον δρόμο στα Καλύβια Θωρικού. Αμέσως οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι την έστρεψαν προς Λαγονήσι και Σαρωνίδα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στη συνέχεια η φωτιά κινήθηκε προς την κατεύθυνση του Σουνίου.

Μάλιστα για την ασφάλεια των πολιτών, χθες το βράδυ από τις 23:30 και ως τις 03:30 έκλεισε η Αθηνών – Σουνίου καθώς ο δρόμος βρέθηκε στον κλοιο της φωτιάς και υπήρχε κίνδυνος αποκλεισμού των οδηγών.

 

 

Δυστυχώς όμως η πυρκαγιά στο λόφο Σκόρδι της Αναβύσσου, καίει ακόμη ανεξέλεγκτη – ευτυχώς μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Το σημείο είναι ιδιαίτερα δύσβατο, χωρίς δρόμους και δύσκολα προσβάσιμο. Απ’ το ξημέρωμα άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την περιοχή 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

Σύμφωνα με καταγγελία κάτοικου της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε χθες από ένα οικόπεδο, επί της οδού Τενέδου, που είχε μέσα ελιές και σκουπίδια και πέρασε απέναντι από τη λεωφόρο Αναβύσου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίει στο βουνό, ενώ είναι ακόμη άγνωστο το πως ξεκίνησε η φωτιά.

 

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε στην ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τη φωτιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και σπίτια, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτωπο θα ελεγχθεί.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, είπε πως για την περιοχή ξημέρωσε μια πολύ καλύτερη από τη χθεσινή μέρα και εκτίμησε πως πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί. «Το σημαντικότερο είναι ότι η πυρκαγιά δεν άγγιξε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε. Ωστόσο όπως τόνισε όταν κοπάσει η κατάσταση τότε θα ξέρουν με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής.