Guardian: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει αλλά οι Έλληνες υποφέρουν

Την πραγματική εικόνα της Ελλάδας καταγράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, κάνοντας αναφορά στις αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών που παλεύουν να επιβιώσουν αν και δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας», όμως οι Έλληνες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας έκανε ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας και μίλησε με κόσμο που δύσκολα καταφέρνει να επιβιώσει.

«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση», δηλώνει η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στην Λέσχη Αλληλεγγύης, ετοιμάζοντας πακέτα φαγητού για τους άπορους. «Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή», λέει η ίδια σχολιάζοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού. Πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια είχε μιλήσει ξανά στην εφημερίδα και, όπως λέει, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. «Πείτε μου, πώς μπορεί κανένας να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;», διερωτάται.

Η 68χρονη Χρύσα Χριστοδουλάκη, συνταξιούχος κομμώτρια που ζει με τον επίσης συνταξιούχο σύζυγό της λέει ότι μετά από 45 χρόνια δουλειάς κι ενώ αρχικά έπαιρνε μια καλή σύνταξη, του ύψους των 1750 ευρώ, τώρα δε βλέπει καν φως στο τούνελ. «Αρχικά έκοψαν την σύνταξη στα 1.430 ευρώ και τώρα παίρνω 960 ευρώ». Αν και συνταξιούχος, αναγκάζεται να δουλεύει όπως μπορεί για να βοηθήσει και τα παιδιά της που είναι άνεργα. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν πια φως στο τούνελ. Δεν πιστεύουν τίποτα, αν δεν το δουν με τα μάτια τους».

Τραγική η κατάσταση και στον δήμο Καισαριανής, όπου όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τους άπορους της περιοχής. Η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου είναι ξεκάθαρη: «Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει δραματικά. Η κρίση έχει κρατήσει τόσο πολύ που ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή μπορούσαν να βοηθήσουν, τώρα έχουν ανάγκη βοήθειας. Έχουμε 367 ανθρώπους στο δήμο που χρειάζονται βοήθεια και ο αριθμός αυτός αυξάνει καθημερινά».

Ο πατέρας Ιγνάτιος, παλεύει καθημερινά για τη δομή βοήθειας στον Κεραμεικό, που φιλοξενεί αστέγους και παρέχει δωρεάν οδοντιατρική περιποίηση και μελέτη για τα παιδιά. «Πολλοί από εκείνους που έρχονται είναι τυπικοί εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, που ντρέπονται και δεν θέλουν να το πουν. Η κατάσταση χειροτερεύει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, πολύ περισσότερη βοήθεια», λέει στην εφημερίδα.