Κως: στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα - "Μετασεισμοί έως και 6 Ρίχτερ" λένε οι σεισμολόγοι

Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα, κυρίως οι κάτοικοι στην πόλη της Κω, φοβούμενοι για νέο μεγάλο σεισμό.

Έβγαλαν σκηνές, άπλωσαν στρώματα και κουβέρτες και κοιμήθηκαν υπό το φως των αστεριών αφού το νησί “χορεύει” απ’ τους μετασεισμούς.

 

 

 

Μετά την αναθεώρηση του Γεωδυναμικού όπου δήλωσε ότι τελικά ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένονται μετασεισμοί ως 6 Ρίχτερ μέχρι τέλος Ιουλίου.

Εξάλλου από τα ξημερώματα της Παρασκευής το ρήγμα στα Δωδεκάνησα έχει δώσει πάνω από 200 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται στα 4,6 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

 

 

Μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι του νησιού – το οποίο αποτελεί και πύλη Σένγκεν, και σήμερα θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς. Οι τεράστιες ρωγμές έχουν καταστήσει το λιμάνι ανενεργό και μόνος τρόπος να προσεγγίσει ή να φύγει κανείς από το νησί είναι το αεροδρόμιο το οποίο «στενάζει» έτσι κι αλλιώς.

 

 

Ενώ έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε όλα τα ξενοδοχεία από τα κλιμάκια των μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν και την Κυριακή τόσο με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία όσο και με όλα τα δημόσια κτίρια.