Ο σεισμός είχε ισχύ όση 3 ή 4 ατομικές βόμβες! - Διαφωνία σεισμολόγων για τα Ρίχτερ

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είχε ισχύ όση 3 ή 4 ατομικές βόμβες! Αυτή τη δήλωσε έκανε ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, για το σεισμό στην Κω τα ξημερώματα, που όμως έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Τουρκία – ειδικά στην Αλικαρνασσό.

Ο Τούρκος σεισμολόγος πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι μετασεισμοί (που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 100) θα διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες αλλά η έντασή τους δεν θα ξεπερνούν τα 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του!

Οι Έλληνες σεισμολόγοι όμως προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί – ωστόσο διαφωνούσαν μεταξύ τους για το μέγεθος του κύριου σεισμού.

Το μέγεθος του σεισμού, αναθεώρησε τελικά προς τα πάνω, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοινώνοντας ότι είναι 6,6 Ρίχτερ.

 

 

Μέχρι εκείνη την ώρα ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος δήλωνε ότι ο κύριος σεισμός ήταν έντασης 6,7 Ρίχτερ, ο Ευθύμης Λέκκας έλεγε ότι ήταν 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ.

Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να πλησιάζουν κτίρια που έχουν ζημιές. Ακόμη είπε ότι ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση.

Ο καθηγητής κ. Λέκκας, μιλώντας από την Κω στον ΣΚΑΙ, είπε πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

 

 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» κι επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.