Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο. Βασικό αίτημά τους οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που δεν βελτιώθηκαν παρά την εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού στη χώρα.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, παρά τα συνεχή ρεκόρ εσόδων και επισκεψιμότητας στον τουρισμό, στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου δεν άλλαξε τίποτα προς το θετικό. Αντιθέτως, συνεχίζεται η «εργοδοτική ασυδοσία» η οποία «έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Παναγιώτης Προύντζος, σε συνέντευξή του στο Spiegel, που φιλοξένησε πρόσφατα ρεπορτάζ για τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, είπε ότι η σημερινή είναι η πρώτη απεργία στον τουριστικό τομέα από το 2012.
Ακόμη ανέφερε ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι αν μιλήσουν δημοσίως για τα κακώς κείμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.