Πανελλαδική απεργία αύριο των εργαζομένων στον Τουρισμό

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μία μέρα μετά το ρεπορτάζ του Spiegel Online με τίτλο «Ο ελληνικός τουρισμός ανθεί, οι εργαζόμενοι υποφέρουν», ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη, με κύριο θέμα τα κραυγαλέα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον κλάδο τους.

Ενώ στις 10.00 αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού κ. Παναγιώτης Προύτζος: “Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα, τονίζει είναι ότι ενώ δουλεύουν 10 και 15 ώρες την ημέρα κατά την τουριστική σεζόν. Στην « Εργάνη» εμφανίζονται σε ποσοστό 60% ως μερικώς η εκ περιτροπής απασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις τους δηλώνουν για να αποφύγουν το πρόστιμο αλλά κατά το ήμισυ. Πρόκειται δηλαδή για υποδηλωμένη και ημιασφαλισμένη εργασία η οποία στερεί έσοδα και από τα ταμεία. Παρότι δουλεύουμε χρόνια μας αντιμετωπίζουν σαν ανειδίκευτους εργάτες .Η συνεχής μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, σε έναν κλάδο όπως ο Επισιτισμός Τουρισμός δεν έχουν τον παραμικρό θετικό αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις. Μιλήσαμε στο Spiegel για την ασυδοσία των επιχειρηματιών και τα κρούσματα εκμετάλλευσης»

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας επισημαίνεται «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ & ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Η Κυβέρνηση όχι μόνον διέψευσε τις υποσχέσεις αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, διευκολύνει με τη νέα νομοθεσία τις ομαδικές απολύσεις, επιμένει στη προγραμματισμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια και στην επιβολή πολλαπλών μειώσεων στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, όπως με το αυθαίρετο νέο κούρεμα στο εφάπαξ και την αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.