ΑΟΖ: Η Κύπρος συνεχίζει τη γεώτρηση - Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με NAVTEX

Εμμένει να προκαλεί η Άγκυρα, και τώρα εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία πάλι, χαρακτηρίζει προκλητική την κίνηση αυτή, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όμως, αφού δεν υπάρχει σχετική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί για τις έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά ναυτικά μίλια μακριά. Βέβαια η χρονική διάρκεια της τουρκικής NAVTEX φθάνει σχεδόν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένο τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Ωστόσο η Κύπρος επιφυλάσσεται να προβεί σε έκδοση αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας τη Τουρκία.

Την ίδια ώρα το Τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros παραμένει στην περιοχή και πηγαινόρχεται στα τεμάχια 6 και 7 ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 όπου γίνεται η γεώτρηση. Στην περιοχή παραμένει κι η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) παρακολουθώντας από απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων τη γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11.

Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή τόνισε στη χθεσινή επίσκεψή της στη Λάρνακα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. Συνάντησε τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, κι ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα η κ. Παρλί αφίχθη έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Τη σημειολογική σπουδαιότητα της επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς: «Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη».

Η γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ συνεχίζεται όπως είναι προγραμματισμένη. Το τρυπάνι έχει κατέβει στα 1.698 μέτρα και συνεχίζει την πορεία του προς το κοίτασμα που βρίσκεται σε βάθος 2.550 μέτρων στο βυθό.