Εικόνες βιβλικής καταστροφής απ' τη "Μέδουσα" - Πότε υποχωρεί- 1 νεκρός από κεραυνό (φώτος)

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο που σάρωσε τη χώρα απ’ το Σάββατο, άφησε στο πέρασμά του ένα νεκρό άντρα και βιβλικές καταστροφές. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, είπε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Το πρωί χθες Δευτέρα εντοπίστηκε νεκρός ο 48χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν και αναζητούνταν από προχθες το βράδυ στην περιοχή Κάμπου  Αμφιλοχίας. Ο άτυχος άντρας χτυπήθηκε από κεραυνό προχθές αργά το απόγευμα και άφησε την τελευταία του πνοή. Οι συγγενείς του ανησύχησαν γιατί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του και ενημέρωσαν τις αρχές που άρχισαν άμεσα τις έρευνες, όμως λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώνονταν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι της οικογένειάς του.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, με χιονοθύελλα στον Όλυμπο και τον υδράργυρο στο μηδέν, άνδρες της ΕΜΑΚ, αναζητούν ακόμη από το βράδυ του Σαββάτου  Ρουμάνο ορειβάτη που ήθελε να ανεβεί στην κορυφή του Ολύμπου και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά. Ο ορειβάτης αρχικά είχε επικοινωνήσει με την ΕΜΑΚ, όμως δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Εν τω μεταξύ, με την επιδείνωση του καιρού και τη χιονοθύελλα η επιχείρηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Στη Σιθωνία Χαλκιδικής, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά από  τα ρέματα που υπερχείλισαν.Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά, όπου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.

 

 

 

Προβλήματα σημειώθηκαν και στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου,  από τη “Μέδουσα” που έπληξε χθες το απόγευμα Κυριακής, την Ήπειρο. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Από την Κυριακή, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Στο Κιάτο τη Δευτέρα τα ξημερώματα, ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Η έντονη βροχή που έπεφτε είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν νερά στο δρόμο και να εγκλωβιστεί το ζευγάρι. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

 

 

Την Κυριακή στην ορεινή Αχαΐα σημειώθηκε τόσο έντονη χαλαζόπτωση που σε ορισμένα σημεία το έστρωσε!

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Πατρών – Πύργου, στον κόμβο Κάτω Αχαϊας, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης. Από πτώση κεραυνού,  ξέσπασε φωτιά στον Κρίνο Αχαϊας.

Στο Ρίο, έσπασαν οι κάβοι του φέρι μποτ «Νικόλαος Α» κι άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Όπως αναφέρει το patrastimes το φέρι κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει 15 περίπου σκάφη, κάποια τα έβγαλε στη στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν. Όλα αυτά εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το φέρι μποτ που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στις εγκαταστάσεις του Τιτάνα στο Ρίο ακινητοποιήθηκε τελικά ακριβώς απέναντι από το Κινέζικο εστιατόριο και μάλιστα σε παράλληλη προς την ακτογραμμή θέση.

Ιδιοκτήτες σκαφών βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να βγάλουν τα σκάφη τους έξω, πολλά από τα οποία είχαν υποστεί ζημιές.

 

 

Έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής, και μάλιστα αναποδογύρισε αυτοκίνητο στην εξωτερική Περιφερειακή, λίγο πριν την στροφή του «Παπαγεωργίου», στο ρεύμα προς Ανατολικά. Σύμφωνα με το seleo.gr ο οδηγός έχει τραυματιστεί.

 

Στις Σέρρες, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες! Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν και στην Πτολεμαΐδα. Υπόγεια πλημμύρισαν και δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους.

 

Στη Λάρισα υπόγεια και δρόμοι πλημμύρισαν, και σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν  στην παραλιακή του δήμου Αγιάς, όπου υπήρξαν κατολισθήσεις στο δρόμο, πλημμύρισαν ρέματα, αλλά και σχεδόν καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία! Λόγω των κεραυνών προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Μάλιστα ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, είπε ότι  «η αγροτική οδοποιία δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται. Θέλουν όλα φτιάξιμο από την αρχή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά άνω των 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τις ράμπες των ρεμάτων, αλλά και τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας στα παράλια όπου και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο δήμος κατέθεσε αίτημα  να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε και τη Λήμνο άφησε πίσω της πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα της πόλης. Στο Πλατύ πλημμύρισαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη Μύρινα εκκενώθηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

 

Το μπουρίνι έπληξε και το Αγρίνιο.

 

 

 

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Σε ύφεση είναι πλέον το φαινόμενο, όπως δηλώνει ο Νίκος Μαζαράκης, Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι περιοχές που θα επηρεάζονταν από έντονες καταιγίδες μέχρι και σήμερα το πρωί, είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Ανατολική Πελοπόννησος, ενώ τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. «Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο στα 7 με 8 μποφόρ», επεσήμανε ο κ. Μαζαράκης.

Ο Διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ανέφερε ότι Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησος, είναι οι περιοχές που η «Μέδουσα» θα χτυπούσε με έντονες καταιγίδες μέσα στη νύχτα, και ακόμη είπε ότι μέχρι σήμερα Τρίτη το μεσημέρι ο καιρός θα βρίσκεται σε φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες και θερμοκρασίες.