Ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο - Κατέρρευσαν κτήρια στη Λέσβο - Βίντεο ΣΟΚ από το χωριό Βρισά

UPD 23:00 Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου
Ο στρατός τοποθέτησε τις σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου και ομάδες εθελοντών μεταφέρουν εκεί κουβέρτες και νερά για τους σεισμοπαθείς

UPD 22:22 Γκρεμίστηκαν σπίτια σε Πολιχνίτο και Αφάλωνα
Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια στον Πολιχνίτο, στο χωριό όπου τοποθετήθηκαν σκηνές για να περάσουν την νύχτα οι σεισμοπαθείς από την Βρίσα. Ενώ υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στον Αφάλωνα

UPD 22:01 Νέος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί της Λέσβου και την ευρύτερη περιοχή, στις 21:25

UPD 21:31 Η Μόρια δίνει σκηνές στους σεισμόπληκτους
Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό

UPD 20:40 Νεκρή ανασύρθηκε γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στη Βρίσα – Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, εγκλωβισμένη παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στα ερείπια του σπιτιού της μία άλλη γυναίκα, η Ελένη Βαλελή.

UPD 19:32 Απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ζευγάρι ηλικιωμένων. Παραμένει εγκλωβισμένη μία 57χρονη στο χωριό Βρισά

UPD 19:27 O Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.

UPD 19:09 Πληροφορίες λένε πως απεγκλωβίστηκε η γυναίκα στο χωριό Βρισά – Λεωφορεία μεταφέρουν τους κατοίκους της περιοχής σε ασφαλή σημεία

UPD 17:58 Μικρές υλικές ζημιές σε παλιά πέτρινα κτίσματα προκάλεσε ο σεισμός στη Χίο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι περισσότερες ζημιές εμφανίζονται στο χωριό Βουνό και στην περιοχή του Κάμπου.

UPD 17:48 Σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ, οι δύο εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ

UPD 17:33 Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες

UPD 17:08 Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

UPD 17:00 Τέσσερις τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σεισμού. Δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο χωριό Βρίσα, ένας στο Λισβόρι και ένας στη Σκάλα Πολιχνίτου. H κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

UPD 16:40 Βίντεο ΣΟΚ δείχνει το χωριό Βρίσα σχεδόν γκρεμισμένο – Φόβοι για εγκλωβισμένους

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 λεπτά στο Αιγαίο, με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Το εστιακό βάθος του ήταν στα 10 χλμ κι έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική.

Αρχικά, το Γεωδυναμικό εκτίμησε την ένταση του σεισμού στα 6,2 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε στο 6,1 Ρίχτερ. Ενώ το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά ότι ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός, στο ίδιο σημείο, με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταρρεύσει σπίτια στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης, ενώ κάτοικοι σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν βγει στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα, ο Ευστράτιος Κυτέλης, αντιπεριφερειάρχης Λέσβου δήλωσε πως κατέρρευσε το σπίτι του:

«Μόλις με ειδοποίησαν ότι έπεσε το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή “Βατέρα Σταυρού”, η οποία είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Απ΄ότι μου είπαν, έπεσαν τα μπαλκόνια και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή σε έναν τοίχο, με αποτέλεσμα να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους, προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι του».

Την είδηση του σεισμού μετέδωσε άμεσα και η Hurriyet, κάνοντας λόγο για πολύ δυνατή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ και την Προύσα.

Σύμφωνα με την τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στο Καραμπουρούν.